Zoeken

Nederlandse politie neemt 32.000 euro in beslag van bejaarde Marokkaan

13 april 2024 - 16:00 - Wereld

©

Een Marokkaanse krantenverkoper die eind februari in Den Haag werd gearresteerd met bijna €32.000 in contant geld, zal een deel van zijn geld terugkrijgen. De politie had hem het hele bedrag afgenomen, wat leidde tot verontwaardiging in het land en ook tot veel vijandige commentaren.

Mohamed, 63 jaar oud, werd tijdens een identiteitscontrole in het centrum van Den Haag aangehouden omdat hij geen identiteitspapieren had. Toen ze zijn spullen doorzochten, ontdekten de agenten een aanzienlijk bedrag aan contant geld.

Lees ook: Discriminerend algoritme: Marokkaanse ten onrechte van fraude beschuldigd in Nederland

Al snel onthulde het verhaal al zijn geheimen. Het geld was, volgens Mohamed, het resultaat van achttien jaar sparen, ongeveer €5 per dag geduldig opzij gezet. Een versie die door de politie werd bevestigd, die een "ongeschikte" communicatie erkende en de situatie "betreurde".

Na een onderzoek naar de herkomst van het geld hebben de Nederlandse autoriteiten besloten Mohamed een deel van het in beslag genomen bedrag terug te geven, waardoor hij in zijn dagelijkse behoeften kan voorzien. Het exacte bedrag dat is teruggegeven is niet meegedeeld. De rest van het geld wordt bewaard als borg en wordt hem teruggegeven bij zijn vertrek uit Nederland, een gebruikelijke procedure in het kader van de Vreemdelingenwet.

Lees ook: Marokko: wereld-Marokkaanse ten onrecht van ontvoering beschuldigd (video)

Hoewel Mohamed een deel van zijn spaargeld heeft teruggekregen, blijft zijn toekomst onzeker. Zonder officiële verblijfspapieren woont hij al meer dan dertig jaar illegaal in Nederland. Zijn uitzetting is nog niet vastgesteld, maar hij wordt geconfronteerd met het vooruitzicht het land te moeten verlaten waar hij zijn leven heeft opgebouwd. Bovendien zijn zijn ouders overleden en kent hij maar heel weinig mensen in Marokko.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team