Zoeken

Broers El Bakraoui verdacht van moord 76-jarige Belg

15 maart 2021 - 12:19 - Wereld

©

De advocaat van de weduwe van de 76-jarige Paul-André Vanderperren, vermoedt dat Vanderperren op straat is vermoord door Ibrahim en Khalid El Bakraoui. De broers bliezen zichzelf op bij de aanslagen in 2016 in België. Het Brussels parket kan dit niet bevestigen.

Volgens advocaat meester Thierry Vanwinsen, is de kans groot dat de de 76-jarige Paul-André Vanderperre het slachtoffer is geworden van een ’oefenmoord’ van de terroristen. "Moord door de El Bakraoui’s is de enige plausibele uitleg, maar er is geen zekerheid. Vandenperre had een kogel in zijn hoofd gekregen, zoals bij een afrekening in het criminele milieu. Het wapen werd nooit teruggevonden en de speurders hebben alle mogelijke pistes onderzocht. Zelfs zijn vrienden en familieleden werden ondervraagd, wat de nodige spanningen met zich heeft meegebracht. Er is zelfs nagegaan of hij niet per vergissing was vermoord. Dat de daders een verkeerd slachtoffer hadden uitgekozen bij een afrekening, maar ook dat leverde niets op. Het dossier zat muurvast," zegt Thierry Vanwinsen in Bruzz.

Tot eind december 2016. Twee terreurverdachten van de aanslagen in België verklaarden toen bij een verhoor aan de politie, dat Khalid El Bakraoui hen had verteld dat hij en zijn broer in 2014 een oude man als test hadden doodgeschoten, ‘om te voelen hoe het was om iemand van het leven te beroven’. "Dat is toen weerhouden als een mogelijke piste, maar nooit formeel geworden. De verklaring is wel zéér geloofwaardig. Die Syriëstrijders waren voordien niet op de hoogte van de moord en verschillende elementen uit het verhaal waren correct," aldus de advocaat.

Het wapen is nooit gevonden en er kon dus ook geen ballistisch onderzoek worden uitgevoerd, waardoor deze verklaring niet bewezen kan worden. "In het onderzoek zijn nadien ook geen andere elementen gevonden om die piste te bevestigen. De raadkamer heeft uiteindelijk een buitenvervolgingstelling uitgesproken omdat de daders niet konden worden geïdentificeerd, maar het is de enige plausibele uitleg. En voor mijn cliënte is er eindelijk een verklaring gekomen. Toch is er geen zekerheid. Zelfs als het onderzoek dit had bevestigd, zou het weinig veranderen. De vermoedelijke daders zijn dood en dus zou er ook een buitenvervolgingstelling zijn gevolgd."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team