Zoeken

Marokkaanse broers verliezen Belgische nationaliteit

26 december 2020 - 19:40 - Wereld

©

Het gerechtshof in Brussel heeft twee Marokkaanse broers hun Belgische nationaliteit afgenomen. Zij zijn naar Syrië afgereisd en krijgen daarom een gevangenisstraf en een boete. De reden voor de ontneming van de nationaliteit is volgens website 7sur7 dat de mannen in hun ‘verplichtingen als Belgisch staatburgers’ tekort zijn geschoten.

Een van de broers wiens nationaliteit is ontnomen is de 45-jarige Aziz Hajoui. Hij zei in 2014 dat hij voor een voetbalcoach-opleiding naar de Verenigde Staten vertrok, maar reisde af naar Syrië. Hij stuurde foto’s naar zijn vrouw in België die zijn onderschept. Zijn vrouw besloot op het laatste moment niet naar het door oorlog geteisterde land af te reizen.

Zijn broer Mustapha Hajoui volgde hem wel naar Syrië. Zijn tweede nationaliteit is hem daarom ook ontnomen. Hij zei tegen de rechter dat hij naar het land afreisde omdat hij zich zorgen maakte over zijn broer. Hij zegt: "Ik verwachtte hiervoor dank, maar riskeer nu een gevangenisstraf".

De rechtbank oordeelde dat de oudste broer voor vijf jaar de gevangenis in moet. Zijn broer krijgt veertien maanden celstraf en moet ook een boete van 6000 euro betalen. Een vriend van de oudste broer die hem vergezelde kreeg vijf jaar gevangenisstraf.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team