Zoeken

Turkije levert Marokkaanse jihadist uit aan België

30 november 2020 - 20:40 - Wereld

©

Turkije heeft de Belgisch-Marokkaanse jihadist Fouad Akrich uitgeleverd aan België. In 2012 ging hij als lid van de omstreden groep Sharia4Belgium naar Syrië. Door zijn betrokkenheid bij jihadistische activiteiten is hij zijn Belgische nationaliteit kwijtgeraakt.

Het federale parket meldt dat Akrich dinsdag vanuit Turkije is overgebracht naar een Belgische gevangenis. Aan het begin van dit jaar bracht het Belgisch Staatsblad het nieuws naar buiten dat de Marokkaan in 2015 zijn Belgische nationaliteit is afgenomen omdat hij was veroordeeld voor zijn banden met Sharia4Belgium. Hij kreeg hiervoor een gevangenisstraf van vijf jaar opgelegd.

De advocaat van Akrich, Walter Damen, gaat namens zijn client in beroep tegen de intrekking van de Belgische nationaliteit. "Ik was tegen dit vonnis en aangezien er geen definitief strafrechtelijk vonnis is, is de ontneming van nationaliteit opgeschort", meldt de advocaat in een interview in de krant La Dernière Heure. Het beroep van Akrich zal volgens Damen volgend jaar in behandeling worden genomen.

Na zijn vertrek naar Syrië in 2012, werd Akrich in 2019 samen met zijn Nederlandse vrouw en zijn drie kinderen gearresteerd. Zijn gezin verblijft momenteel in een terugkeercentrum in afwachting van hun overplaatsing naar Nederland.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team