Zoeken

Marokko creëert nieuwe organisaties voor Joodse gemeenschap

17 juli 2022 - 10:20 - Marokko

©

De Marokkaanse regering heeft Koning Mohammed VI een reeks organisatorische voorzieningen voorgelegd die genomen zijn met betrekking tot de organisatie van de Marokkaans Joodse gemeenschap. Dit gebeurde eerder deze week op de vergadering van de regeringsraad die door de monarch zelf werd voorgezeten.

Volgens een verklaring van de woordvoerder van het Koninklijk Paleis, Abdelhak Lamrini, zijn deze maatregelen gebaseerd op de opperste functie van de Koning als Amir Al-Mouminine en hoeder van de vrije uitoefening van godsdienst voor alle Marokkanen van alle geloofsrichtingen. Men verankert de Hebreeuwse tak als deel van de Marokkaanse cultuur.

Lees ook: Marokkanen massaal aan het Hebreeuws

Het ontwerp werd voorgesteld door minister Abdelouafi Laftit van Binnenlandse Zaken en uitgewerkt na uitgebreid overleg met vertegenwoordigers van de Joodse gemeenschap en Joodse prominenten. Het omvat drie entiteiten, namelijk de Nationale Raad van de Marokkaans Joodse Gemeenschap, de Commissie voor Marokkaanse Joden in het buitenland en de Stichting voor het Marokkaanse Jodendom.

De Nationale Raad van de Marokkaans Joodse Gemeenschap zorgt voor het beheer van de zaken van de gemeenschap, de bescherming van haar culturele erfgoed en de verspreiding van het jodendom en zijn authentieke Marokkaanse waarden. Gewestelijke comités zijn verantwoordelijk voor de dagelijkse aangelegenheden van de leden van de gemeenschap.

De Commissie voor Marokkaanse Joden in het Buitenland werkt aan de versteviging van de betrekkingen van Marokkaanse Joden in het buitenland met hun vaderland, aan de verbetering van hun cultureel bereik, en aan de verdediging van de hoogste belangen van het koninkrijk.

Lees ook: Historische viering onafhankelijkheidsdag Israël in Marokko

De Stichting van het Marokkaanse Jodendom heeft tot taak het immateriële Joods-Marokkaanse erfgoed te beschermen en te behoeden, zijn tradities in stand te houden en zijn kenmerken te bewaren.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team