Zoeken

Mimouna populair feest bij jonge Marokkaanse joden

21 april 2022 - 15:40 - Cultuur

©

Naar jaarlijkse gewoonte zullen jonge Marokkaanse Joden in 2022 het Mimouna-feest vieren, dat het einde markeert van het Joodse Pesach-feest in Marokko. De initiatiefnemers van Global Mimouna blijven trouw aan hun engagement en begeleiden iedereen die dit feest wil organiseren.

Sinds 2019 hebben Sandra Yerushalmi en Shimon G. Levy het initiatief genomen om tijdens Mimouna betekenisvolle verhalen te delen over het feest, samenleven en welvaart. Voor de editie van 2022 zijn verschillende evenementen gepland: een Mimouna-viering georganiseerd door een moslimstudent in Casablanca; een gezamenlijke Iftar- en Mimouna-viering in een Marokkaanse synagoge in het hart van Brussel; een interreligieus Mimouna-evenement in Londen en een muzikaal mimouna-spektakel in Jeruzalem door Shahar Avakeshcha, een groep die de poëzie van de Marokkaans-Joodse gemeenschap in stand wil houden door het leren en zingen van pijjoetiem en bakashot (liturgische gedichten).

Lees ook: Marokkaanse toeristische gidsen leren Hebreeuws

Een Good Neighbour Festival, georganiseerd door Sephardic Heritage International DC in Washington, en een Mimouna Family Festival, georganiseerd door de familie Arviv in Ashkelon, waarbij joden, moslims en christenen in gezinsverband bijeen worden gebracht, staan ook op het programma voor de editie van dit jaar.

Yona Abeddour en de andere initiatiefnemers organiseren ook een Mimouna-viering in hun eigen huis. "Het idee is om Joden en niet-Joden, Marokkanen en niet-Marokkanen, Sefardim en Ashkenazi, aan te moedigen om Mimouna te ontvangen en hun deuren en harten te openen voor buren van alle geloven en achtergronden," zegt de jonge Marokkaan, die in 2016 naar Israël emigreerde, aan Jeruzalem Post. Hij legt uit dat Mimouna een levend verhaal is van hoe Joden en moslims samen leven in Marokko en andere delen van Noord-Afrika. "Deze historische erfenis van vriendschap en samenwerking wordt vandaag en via Global Mimouna voortgezet."

Lees ook: Marokko en Israël vieren samen Joodse Pesach en Eid-ul Fitr

Mimouna is de laatste jaren erg populair geworden. "Mimouna, het joods-Marokkaanse feest, wint aan populariteit in gebieden waar Marokkaanse joden en moslims wonen, vooral in Europese en Noord-Amerikaanse steden. Mimouna wordt nog immer gevierd in Rabat, Parijs, Brussel, Londen, Washington, enz., waar Marokkaanse en Israëlische diplomaten worden uitgenodigd om deel te nemen aan dit unieke feest," aldus Yona Abeddour.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team