Zoeken

Alle minderjarige migranten zullen Sebta voor september verlaten

11 augustus 2021 - 12:40 - Gemeenschap

©

Salvadora Mateos, regeringsafgevaardigde in Sebta, heeft maandag laten weten dat de Spaanse regering het nodige doet om de minderjarige migranten die tijdens de migratiecrisis in mei in de enclave zijn aangekomen, met hun families in Marokko te herenigen.

Zeker 800 minderjarige Marokkanen, waarvan 200 jonger zijn dan 16 jaar, verblijven nog steeds in de enclave in het noorden van Marokko. Het Spaanse ministerie van Onderwijs onderzoekt momenteel de mogelijkheid om hen vanaf september een schoolopleiding te garanderen, aldus Mateos tijdens een persconferentie.

Lees ook: Marokko wil Sebta en Melilla co-beheren

De minderjarige migranten werden ondergebracht in kampen en sportcentra in Sebta. Hen een opleiding verschaffen wordt bemoeilijkt door het feit dat het merendeel geen Spaans spreekt. Ideaal zou zijn dat de minderjarige Marokkaanse migranten "naar hun ouders terugkeren". Mateos belooft dan ook dat ze allemaal naar hun families zullen worden teruggestuurd. Kinderen waarvan de ouders hen niet wensen terug te nemen, zullen worden opgevangen door Marokkaanse organisaties en staatsinstellingen.

Lees ook: Europa wil Marokko sancties opleggen voor migratiecrisis

Mateos wil dat de terugkeer van de jongeren nog voor september plaatsvindt en rekent daarvoor op de "zeer goede" betrekkingen met Marokko sinds de benoeming van de nieuwe Spaanse minister van Buitenlandse zaken, Manuel Albares. Sinds de migratiecrisis keerden 3474 migranten vrijwillig terug naar Marokko. Slechts 124 van hen werden gedwongen gerepatrieerd en 1230 dienden een asielaanvraag in, waarvan 260 reeds werden goedgekeurd.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team