Zoeken

Ophef over serie waarin Marokkaansheid Sebta wordt betwijfeld

19 april 2022 - 11:00 - Cultuur

©

De nieuwe serie ’Fath al Andalous’ (De verovering van Al Andalous), die sinds het begin van de Ramadan op de Marokkaanse televisie wordt uitgezonden, zorgt voor heel wat controverse. De Koeweiti-Syrische serie lijkt de Marokkaanse oorsprong van Sebta in twijfel te trekken, hetgeen tot grote verontwaardiging heeft geleid bij de Marokkaanse kijkers, die naar de rechtbank in Rabat zijn gestapt met de eis om de uitzending op te schorten.

De serie wordt dagelijks om 18.00 uur uitgezonden op de eerste Marokkaanse publieke zender Al Aoula, een uur voor de Iftar (de maaltijd om het vasten te breken). "Het bevat onjuiste informatie die historische waarheden verdraait, waardoor de kennis van vele Marokkanen, die het als een historische referentie zullen beschouwen, in verwarring zal worden gebracht. Het verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van het Midden-Oosten", betreurt de Amazigh-activist Rachid Bouhaddouz, die de zaak aanhangig heeft gemaakt bij de rechtbank van eerste aanleg in Rabat, om de onmiddellijke schorsing van de uitzending van de serie te eisen.

Lees ook: Controverse: Tariq Ibn Ziyad, Marokkaan of Algerijn?

De eerste hoorzitting, afgelopen woensdag, leverde niets op en een nieuwe hoorzitting staat gepland op 20 april, om de publieke omroep SNRT in staat te stellen zijn verdediging voor te bereiden, zo meldt 20minutos. Volgens de Marokkaanse activist is het in twijfel trekken van de Marokkaanse oorsprong van Sebta, één van de historische onnauwkeurigheden in de serie. De toenmalige gouverneur van de stad, Yulyan of Don Julián, wordt voorgesteld als een Spaanse Goth, terwijl hij in werkelijkheid "een christelijke Marokkaanse Moor (Amazigh) is, die over Sebta regeerde", legt Bouhaddouz uit.

De 30 afleveringen van de serie schetsen een beeld van de Arabische verovering van Spanje tijdens het kalifaat van de Umayyad-dynastie in de 8e eeuw, waarbij de rol van de Imazighen in de historische gebeurtenissen niet uit het oog wordt verloren. Vooral het verhaal van Tarik Ibn Ziyad wordt verteld, een Amazigh Umayyad- commandant, die de islamitische Umayyad-verovering van Visigotisch Hispania (het huidige Spanje en Portugal) in de lente van 711 begon.

Lees ook: Was Tariq Ibn Ziyad Marokkaan of Algerijn?

De serie is geschreven door een groep Syrische scenarioschrijvers, werd gefilmd in Libanon en Turkije en geproduceerd en geregisseerd door de Koeweitse regisseur Mohamed Sami Alenezi. De eerste uitzending ervan heeft verontwaardiging gewekt bij vele Marokkanen op sociale media, die zich vooral storen aan het vernederende beeld dat de serie geeft van Marokkanen in die tijd. Ze worden gezien als "slaven en knechten" van Arabieren. De serie probeert "Marokkanen en Spanjaarden te demoniseren" en Arabieren voor te stellen als "de goeden", zegt Bouhaddouz.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team