Zoeken

Was Tariq Ibn Ziyad Marokkaan of Algerijn?

17 maart 2021 - 14:10 - Cultuur

©

Komt Tariq Ibn Ziyad uit Marokko of uit Algerije? De controverse is opnieuw opgelaaid na de aankondiging van MBC, dat ze tijdens de Ramadan een tv-serie zullen uitzenden over deze hoofdrolspeler van de islamitische verovering van Andalusië.

De serie "Fath Al Andalous" van de Koeweitse regisseur Muhamad Sami Al Anzi, wordt momenteel op verschillende locaties gefilmd, waaronder in Beiroet en zorgt voor heel wat reacties. Er is opnieuw een controverse ontstaan over de origine van de militaire leider Tariq Ibn Ziyad. De MBC-groep, die de serie tijdens de Ramadan zal uitzenden, wordt ervan beschuldigd dat ze "de Algerijnse geschiedenis kapen, door Tariq Ibn Ziyad niet toe te schrijven aan Algerije", wat volgens hen zijn land van herkomst is. De Algerijnen wijzen op een "weefsel van leugens".

Deze beschuldigingen hebben reacties uitgelokt bij Marokkanen. Zij wijzen er op dat Tariq Ibn Ziyad in de schoolboeken van vele landen erkend wordt als Marokkaan, waaronder ook in Algerije in de jaren 80. Zij herinneren ook aan het biljet van 5 pond van Gibraltar met de afbeelding van Tariq Ibn Ziyad en de Marokkaanse vijfpuntige ster op de achtergrond.

In het kielzog van deze discussie probeerde de regisseur van de serie de controverse de kop in te drukken. Muhamad Sami Al Anzi hekelde "een opzettelijke aanval op zijn serie nog voor de inhoud ervan bekend is".

Verschillende Arabische acteurs vertolken rollen in de serie "Fath Al Andalous". Onder hen de Marokkaanse Hicham Bahloul, die de rol speelt van Chaddad, de vriend van Tariq Ibn Ziyad en de commandant van zijn leger. De Syrische acteur Suhail Jebai, speelt het personage van de moslimleider.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team