Zoeken

Controverse: Tariq Ibn Ziyad, Marokkaan of Algerijn?

7 april 2022 - 12:20 - Cultuur

©

Naar aanleiding van een soap "De verovering van Al Andalus", die tijdens de maand Ramadan wordt uitgezonden, betwisten Marokkanen en Algerijnen op sociale media de herkomst van de islamitische generaal Tariq Ibn Ziad.

De serie is geregisseerd door de Koeweitse Mohamed Al Anzi en wordt sinds het begin van de Ramadan uitgezonden op tv-zenders in Koeweit, Saudi-Arabië, de Emiraten, Qatar en Marokko. De serie volgt het verhaal van de islamitische generaal Tariq Ibn Ziad, een gouverneur van de Umayyaden.

Lees ook: Algerije wil "godsdienstoorlog" tegen Marokko voeren

In de allereerste aflevering van de serie, wordt Tariq Ibn Ziad meteen voorgesteld als een man uit een deel van het hedendaagse Marokko. "Helaas zien we in de eerste aflevering dat de Algerijnse afkomst van Tariq wordt verdoezeld, terwijl alle bronnen hem presenteren als zijnde van Algerijnse afkomst," zegt de Algerijnse onderzoeker Smail Benyoub aan TSA.

Lees ook: Was Tariq Ibn Ziyad Marokkaan of Algerijn?

De soap heeft de geschillen tussen Marokkanen en Algerijnen over de oorsprong van de bekende generaal opnieuw aangewakkerd wat leidde tot een controverse. Volgens Algerije is Tariq Ibn Ziad een Algerijn van de Berberstam van Zenata. Regisseur Mohamed Al Anzi reageerde op de controverse door te zeggen dat het zinloos is te proberen om moslimleiders van het kaliber van Tariq Ibn Ziad te herleiden tot gebieden die door de Sykes-Picot akkoorden zijn afgebakend. "Tariq en de rest van onze leiders, zijn een erfenis van de natie van 1,5 miljard Moslims, niet van een staat of gebied", zegt hij.

Bladna.nl