Zoeken

Ophef om oproep tot gemengde huwelijken Marokkaanse vrouwen

29 november 2023 - 12:00 - Marokko

©

In Marokko heeft een video van de antiracistische vereniging GADEM op sociale media voor controverse gezorgd. De video, waarin een Sub-Saharaanse inwoner van Marokko spreekt over de voordelen van gemengde huwelijken tussen Sub-Saharaanse mannen en Marokkaanse vrouwen, heeft een gevoelige snaar geraakt.

De video, gepubliceerd op X, bevat uitspraken die door veel internetgebruikers worden gezien als "propaganda voor gemengde huwelijken" en niet als bewustwording. Deze gebruikers benadrukken dat Marokkaanse vrouwen vrij zijn om te trouwen met wie ze willen, aangezien dit een privéaangelegenheid is. De focus op de specifieke kwestie van huwelijken tussen Marokkaanse vrouwen en Sub-Saharaanse mannen is volgens H24 echter gevoelig ontvangen in Marokko.

Lees ook: Saoedi-Arabië gaat strijd aan met gemengde huwelijken

Naast de kritiek op de inhoud van de video, hebben sommige internetgebruikers ook andere ’schokkende’ video’s van GADEM aangehaald, waarin de organisatie wordt beschuldigd van banden met de Heinrich-Böll-Stiftung. De Duitse stichting staat bekend om haar controversiële standpunten, waaronder oproepen tot legalisatie van pedofiele relaties.

Lees ook: Marokko: 20% huwelijken met bloedverwanten

GADEM, actief in Marokko sinds 2006, heeft verschillende campagnes gevoerd om bewustwording te creëren over racisme en de rechten van migranten en vluchtelingen in het koninkrijk. De video over ’gemengde huwelijken’ heeft voor flinke opschudding gezorgd en lijkt de grenzen van het maatschappelijk aanvaardbare te hebben overschreden.

">November 26, 2023

Bladna.nl