Zoeken

Operatie Marhaba 2023: goedkopere tickets voor wereld-Marokkanen?

10 februari 2023 - 10:00 - Marokkanen in het buitenland

©

De parlementaire fractie van de Partij voor Authenticiteit en Moderniteit (PAM) heeft, gezien de hoge kosten van boottickets, aan de regering gevraagd om maatregelen te treffen die de komst van in het buitenland wonende Marokkanen faciliteren, in het kader van de Operatie Marhaba 2023.

In een vraag aan minister Mohammed Ben Abdeljalil van Vervoer en Logistiek, betreuren de PAM-Kamerleden de moeilijkheden die Marokkanen in het buitenland elk jaar ondervinden, omdat ze geen andere keuze hebben dan tegen woekerprijzen boottickets te kopen om tijdens de zomervakantie een bezoek te brengen aan hun familie in Marokko. Ze hekelen de scheepvaartmaatschappijen die van de grote vraag profiteren tijdens de Marhaba Operatie (15 juni-15 september), om hun ticketprijzen te verhogen.

Lees ook: Minder wereld-Marokkanen op vakantie in Marokko

Om Marokkanen uit Europa in staat te stellen volgende zomer massaal naar Marokko te komen, hebben de PAM-Kamerleden de regering opgeroepen om in te grijpen, bijvoorbeeld aan de hand van een plafond voor ticketprijzen, een mechanisme voor rechtstreekse steun aan Marokkanen die in het buitenland wonen, of door subsidies aan nationale scheepvaartmaatschappijen.

Lees ook: Smokkelaars profiteren van Operatie Marhaba

Mohammed Ben Abdeljalil verklaarde dat de kosten van het zeevervoer zijn gestegen als gevolg van de stijgende brandstofprijzen. Hij benadrukte ook dat het onmogelijk is om iets te doen aan de prijzen van tickets, vanwege het internationale beginsel van vrije handel. Hij beloofde wel om een maritieme vloot ter beschikking te stellen van de Marokkaanse diaspora tijdens de drukste periodes van de operatie Marhaba 2023. Daarmee wil hij meer aanbod creëren voor de verbindingen tussen Marokkaanse en Europese havens, met name de Spaanse. Het ministerie bestudeert mogelijke manieren om de vervoerskosten te reguleren en het gebruik van de vloot te optimaliseren, ten gunste van de Marokkaanse diaspora.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team