Zoeken

Smokkelaars profiteren van Operatie Marhaba

8 februari 2023 - 09:00 - Marokko

©

Operatie Marhaba heeft als doel om de steeds groter wordende stroom van Marokkanen die in het buitenland wonen, te begeleiden bij hun terugkeer naar Marokko tijdens de zomerperiode. Maar de transit-operatie wordt door bepaalde handelaars aangegrepen om goederen van commerciële- of verboden aard het land in te smokkelen.

De Marokkaanse douane heeft geconstateerd dat een aantal handelaren gebruik maken van Operatie Marhaba om goederen van commerciële of verboden aard te smokkelen. De douane meldt dat op basis van deze constatering een onderzoek werd uitgevoerd naar de doelgerichtheid en de risico’s van de operatie om douanecontroles te vergemakkelijken, meldt al3omk.

Lees ook: Marokko: nieuwe douanevoorschriften

De door de Tweede Kamer ingestelde verkenningsmissie heeft inmiddels adviezen gegeven aan de douane. Zij heeft onder meer aanbevolen om "flexibiliteit te tonen" bij de controle van in het buitenland wonende Marokkanen, om zo hun doorreis te versnellen. Ze vraagt de douane een evenwicht te vinden tussen de veiligheid van het land en de Marokkaanse tradities die willen dat er tijdens de vakantie wat geschenken meegenomen worden. Dat schaadt de economie van het land niet. Daarnaast moeten reizigers in staat gesteld worden om zich in hun basisbehoeften te voorzien (water, voedsel en andere).

De douaneadministratie is echter van mening dat de circulaire die het Marhaba 2022-proces organiseert op dit vlak zeer duidelijk is, aangezien het plafond dat bij vorige operaties was toegestaan, werd overschreden door het bedrag vast te stellen op 20.000 dirham voor geschenken met een globale vrijstelling. Voor definitieve terugkeerders is dit plafond 30.000 dirham voor familiegeschenken en is hen ook toegestaan gebruikte materialen en gereedschappen met een waarde van niet meer dan 150.000 dirham in te voeren zonder de verschuldigde accijnzen te betalen.

Lees ook: Douanecontrole: Fouzi Lekjaa stelt wereld-Marokkanen gerust

De douane heeft ook gespecificeerd dat de inbeslagnemingen alleen gericht waren op bepaalde personen "die bekend staan om hun geschiedenis van smokkel, en dat dit proces werd uitgevoerd onder toezicht van leidinggevenden en ambtenaren van de centrale administratie om fouten te voorkomen".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team