Zoeken

Marhaba 2023: Spanje en Marokko regelen laatste details

4 mei 2023 - 10:00 - Marokkanen in het buitenland

©

Spanje en Marokko bereiden zich voor op een succesvolle editie van de Marhaba-operatie, de belangrijkste migratiebeweging tussen Afrika en Europa. Zoals elk jaar zal de transitoperatie plaatsvinden van 15 juni tot 15 september en Marokkanen uit Europa in staat stellen naar het koninkrijk te reizen voor hun zomervakantie.

Voor deze 34ᵉ editie van Operatie Marhaba, de eerste zonder corona-maatregelen, lijkt alles klaar om de doorreis van Marokkanen uit Europa naar Marokko deze zomer te vergemakkelijken. Vorig jaar moesten reizigers in de haven aankomen met een gesloten ticket (vooraf gekocht) om de wachttijden voor het instappen te verkorten, vooral op piekdagen. De aanbeveling voor een gesloten ticket zou dit jaar moeten worden gehandhaafd, meldt ABC.

Lees ook: Operatie Marhaba 2023: Sebta en Melilla in actie

De directeur-generaal van de Spaanse handelsscheepvaart Benito Núñez, en zijn Marokkaanse ambtgenoot, Najib El Karkouri, hebben deze week in Algeciras vergaderd om de basis te leggen voor het vlootplan van de zomeroperatie Marhaba 2023. Dit betreft het aantal schepen en de rotaties die moeten worden uitgevoerd in zowel de heen- als de terugreis tussen de havens van Algeciras en Tarifa en die van Tanger Med en Tanger. De vergadering werd ook bijgewoond door de voorzitter van de nationale havens, Álvaro Rodríguez, en de voorzitter van de havenautoriteit van de baai van Algeciras (APBA), Gerardo Landaluce.

Zoals elk jaar begint de Marhaba-operatie op 15 juni en eindigt op 15 september. Eind juni, dat samenvalt met Eid ul-Adha, en eind juli worden grote mensenmassa’s verwacht. Operatie Marhaba kan dit jaar opnieuw doorgaan dankzij de normalisering van de betrekkingen tussen de twee landen. Voorlopig heeft Marokko nog niet besloten of het gezondheidsmaatregelen zal invoeren.

Lees ook: Hoge prijzen boot- en vliegtuigtickets: Operatie Marhaba in gevaar?

De als historisch aangekondigde operatie Marhaba van het afgelopen jaar heeft de verwachtingen niet ingelost. Na twee jaar opschorting werd een massale toestroom van Marokkanen in het buitenland verwacht, maar de operatie registreerde uiteindelijk een daling van 10% van het passagiers- en voertuigverkeer via de havens van Algeciras en Tarifa, die 75% van deze doorvoer vertegenwoordigen. In 2019 passeerden 3,3 miljoen passagiers en meer dan 700.000 voertuigen in de heen- en terugreis via de Spaanse havens, waarvan 2.373.183 passagiers en 532.060 voertuigen via Algeciras en Tarifa.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team