Zoeken

Onvrede in Marokko over "anti-protestclausule" in hadj-contract

23 maart 2024 - 21:30 - Marokko

©

Een clausule in de hadj-overeenkomst voor 2024 die Marokkaanse pelgrims verbiedt te protesteren, zelfs bij vertragingen van vluchten, heeft tot controverse geleid. De clausule, ingevoerd door het ministerie van Habous en Islamitische Zaken onder leiding van Ahmed Taoufiq, is de derde in een lijst van elf verplichtingen waaraan pelgrims zich tijdens de bedevaart moeten houden.

De clausule stelt: "De pelgrim moet de geldende regels in de luchthaven respecteren en mag niet protesteren tegen de veiligheids- of administratieve procedures, of in geval van vertraging van het vliegtuig." Daarbij wordt ook vermeld dat de missie van het ministerie geen verantwoordelijkheid draagt voor vertragingen. Pelgrims worden verder verplicht "kalm te blijven en te wachten, en geen chaos te veroorzaken."

Lees ook: Ramadan: Marokkaanse pelgrims opgelicht

Een andere clausule benadrukt dat de Saoedische wetten "demonstraties en rellen tijdens het hele Hadj-seizoen verbieden."

Lees ook: Bedevaart: Marokko hekelt ontvangstomstandigheden in Saudi-Arabië

De vraag rijst of Saoedi-Arabië het Marokkaanse ministerie heeft gedwongen deze clausule op te nemen. Eerdere protesten lijken deze hypothese te bevestigen. In juni 2023 uitte het departement van Ahmed Taoufiq in een brief aan het Saoedische ministerie van Hajj en Omra zijn ongenoegen over de ontvangst van Marokkaanse pelgrims in Mina. De brief bekritiseerde onder meer "de verkleining van de oppervlakte van de tenten, die tot aanzienlijke drukte heeft geleid," en "het tekort aan matrassen voor de pelgrims."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team