Zoeken

OCP haalt belangrijke financiering binnen

13 april 2023 - 23:00 - Economie

©

Het ambitieuze plan van de OCP om al zijn industriële installaties tegen 2027 van groene energie te voorzien, krijgt steeds meer vorm. De Marokkaanse kunstmestgigant heeft zich verzekerd van een belangrijke financiering.

159,2 miljoen euro (1,7 miljard dirham). Dat is het bedrag van de "groene" lening die de International Finance Corporation (IFC), lid van de Wereldbankgroep, aan OCP heeft verstrekt om haar zonneprojecten te financieren, met name de bouw van vier zonne-energiecentrales met een gezamenlijke capaciteit van 202 megawatt in de buurt van de mijnen van het bedrijf in Khouribga en Benguerir.

Lees ook: Marokko wordt wereldmarktleider voor hernieuwbare energie

Het project past in het ambitieuze plan van de OCP om al zijn industriële installaties tegen 2027 van groene energie te voorzien. Daarbij zal de totale elektriciteitsproductie afkomstig zijn van zon, wind, waterkracht en warmtekracht. Het project wordt in twee fasen uitgevoerd, te beginnen met een capaciteit van 202 megawatt zonder opslag, om uiteindelijk 1200 megawatt te bereiken.

Lees ook: Marokkaanse groep OCP heeft ambitieuze doelen

De eerste fase moet begeleid worden door OCP Green Energy, een dochteronderneming van de OCP die belast is met de projecten voor hernieuwbare energie van de groep. Deze fase omvat het ontwerp, de installatie en de exploitatie van de vier centrales. De OCP wil een centrale van 105 megawatt installeren op een terrein van 168 hectare in Ouled Fares in de mijnstreek van Khouribga. Daarnaast is de Marokkaanse kunstmestgigant van plan om een mast van 30 megawatt te installeren op een terrein van 52 hectare in Foum Tizi, gelegen in hetzelfde gebied in Khouribga.

Bladna.nl