Zoeken

IMF bevestigt miljardenlening aan Marokko

30 september 2023 - 16:00 - Economie

©

Marokko zal een lening van 1,3 miljard dollar van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) ontvangen om zijn ecologische transitie te ondersteunen en zijn weerbaarheid tegen natuurrampen te versterken.

De lening werd op donderdag bekendgemaakt en heeft een looptijd van 18 maanden. Het is niet gerelateerd aan de dodelijke aardbeving die een maand geleden in Marokko plaatsvond. Dit initiatief maakt deel uit van de Resilientie en Duurzaamheidsfaciliteit (RSF) van het IMF en heeft goedkeuring gekregen van de raad van bestuur. Deze overeenkomst beoogt de capaciteit van Marokko om klimaatuitdagingen aan te gaan en economische decarbonisatiekansen te grijpen, te versterken.

Lees ook: IMF gaat belangrijke lening aan Marokko toekennen

Volgens het IMF zal deze financiering Marokko helpen om zijn klimaatkwetsbaarheden aan te pakken en zijn weerbaarheid tegen klimaatverandering te versterken. Het zal ook bijdragen aan het versterken van de capaciteiten van het land om zich op natuurrampen voor te bereiden en duurzame ontwikkelingsfinanciering stimuleren. Deze lening maakt deel uit van een kredietlijn van vijf miljard dollar die in april voor Marokko werd geopend, een benadering zonder ex-post voorwaarden aangeboden door het IMF om landen snel toegang te geven tot de fondsen.

Lees ook: Marokko in 2025 rijker dan Algerije volgens IMF

Marokko werd op 8 september getroffen door een aardbeving met een kracht van 7 op de schaal van Richter, de krachtigste ooit geregistreerd in het koninkrijk, wat resulteerde in bijna 3000 doden, meer dan 5500 gewonden en tienduizenden daklozen.

Bladna.nl