Zoeken

Nieuwe onthullingen over normalisatie Marokko-Israël

18 augustus 2021 - 17:40 - Marokko

©

Ram Ben Barak, ex-nummer 2 van de Mossad en tevens voorzitter van de Commissie Buitenlandse Zaken en Defensie van de Knesset, deed in de marge van het bezoek van de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken aan Marokko, onthullingen over de normalisatie van de diplomatieke betrekkingen tussen het koninkrijk en Israël.

In een verklaring aan The Time of Israel, vetrelde Ram Ben Barak dat de Marokkanen het normaliseringsproces in gang hebben gezet in 2018. "Dit kwam van een Marokkaanse ambtenaar die zich tot mij richtte. [...] Hij reikte uit om te vragen of het mogelijk was om de hulp van Israël te verkrijgen bij het overtuigen van de Amerikanen om Marokko bij te staan met betrekking tot hun probleem in de Sahara," zei de voormalige hoge verantwoordelijke van de Mossad.

Lees ook: VS handhaaft standpunt over Marokkaanse Sahara

"Ik zei dat het mogelijk was, maar Israël moest er ook iets aan overhouden: de normalisatie van de betrekkingen," vervolgde Ben Barak, die de Marokkanen vroeg om de ’Deal van de Eeuw’ van Donald Trump publiekelijk te steunen. "Na een week nam hij terug contact op en zei: ’We zijn er klaar voor’." Nadien nam de voormalige hoge Mossad-functionaris contact op met "een vriend in Washington" die een oud-medewerker was van George Bush. Hij bracht hem in contact met Jason Greenblatt, een vertrouweling van Donald Trump.

Lees ook: Marokko-Israël: "Veelbelovende vooruitzichten voor samenwerking"

Dan is de lobby aan het werk gegaan. Ben Barak en de Marokkaanse ambtenaar vertrokken naar de VS waar de normalisatie werd besproken in het Witte Huis. Jason Greenblatt keurde het idee goed. Een maand later vond er een ontmoeting plaats met Ben Barak, ambtenaren van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken en het Witte Huis en minister Nasser Bourita van Buitenlandse Zaken, Afrikaanse Samenwerking en Marokkanen in het Buitenland. Daarop is er besloten om een ontmoeting te organiseren tussen de voormalige Israëlische premier Benyamin Netanyahu en het hoofd van de Marokkaanse diplomatie, in de marge van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York. Zo is het proces verlopen, aldus de ex-nummer 2 van de Mossad.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team