Zoeken

Normalisatie Marokko-Israël "is een militaire alliantie geworden"

12 april 2023 - 19:00 - Marokko

©

Bijna drie jaar na dato blijven veel Marokkanen zich verzetten tegen de normalisering van de diplomatieke betrekkingen tussen Marokko en Israël. Mensenrechtenactivist Sion Assidon is van mening dat de toenadering inmiddels "een militaire alliantie" is geworden.

"Al jaren strijden wij tegen de normalisatie, deze normalisatie is een militaire alliantie geworden. Het is onmogelijk voor het Marokkaanse volk om te accepteren dat Marokko een militaire alliantie aangaat met de bezetters van Palestina", hekelde Sion Assidon tijdens een demonstratie die activisten en aanhangers van de Palestijnse zaak bijeenbracht voor het Marokkaanse parlement in Rabat op vrijdag.

Lees ook: Marokko "grootste militaire macht in de Maghreb"

De betogers bekritiseerden eensgezind de interventie van de Israëlische politie in de Al-Aqsa moskee in Jeruzalem. "Vandaag, met deze nieuwe rechtse fascistische regering, loopt het Palestijnse volk een zeer groot gevaar. Deze mensen dromen ervan om de Palestijnen te verdrijven, om de nakba (catastrofe) die 1948 van start ging ononderbroken voort te zetten en uit te breiden, door de Palestijnen uit Jeruzalem te verdrijven en door steeds meer nederzettingen te bouwen," aldus Zion Assidon.

Lees ook: Alliantie Marokko-Israël boezemt Spanje angst in

Marokko, waarvan Koning Mohammed VI voorzitter is van het Al Quds Comité, heeft woensdag gereageerd op het Israëlische politieoptreden in de Al-Aqsa moskee in Jeruzalem. In een verklaring veroordeelde het ministerie van Buitenlandse Zaken deze daad "krachtig". Het ministerie hekelde "de agressie en terreur tegenover de gelovigen in de heilige maand Ramadan". Marokko benadrukte ook "de noodzaak om de wettelijke, religieuze en historische status van Al Quds (Jeruzalem) en de heilige plaatsen te respecteren en alle praktijken en schendingen te vermijden die alle kansen op vrede in de regio kunnen vernietigen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team