Zoeken

88% Marokkanen tegen normalisatie Marokko en Israël

17 januari 2021 - 20:00 - Marokko

©

In een interview met een Israëlisch medium heeft de bekende voorvechter van de Palestijnse zaak en stichtend lid van de Boycott Divestment Sanctions (BDS) Marokko-beweging, Sion Assidon, gereageerd op de normalisatie van de banden tussen Marokko en Israël.

"Een recente opiniepeiling gaf aan dat 88% van de Marokkanen tegen de normalisatie is. Ook zijn ze niet blij met de oorlogssfeer waarin het koninkrijk zich nu bevindt", zei Assidon in een interview met Israel News.

De activist vraagt zich hardop af: "Welke nieuwe gebeurtenissen hebben zich voorgedaan die het rechtvaardigen om contact op te nemen met de bezetter? Zou hij hebben aangekondigd dat hij van plan is de in 1967 bezette gebieden te evacueren, de Syrische Golanhoogten, de Westelijke Jordaanoever met zijn 700.000 kolonisten? Of dat hij ervan afzag Jeruzalem als de hoofdstad van de bezetting te beschouwen? Zou het hebben betekend dat er sprake was van opheffing van de middeleeuwse belegering van Gaza?"

Volgens de voormalige secretaris-generaal van Transparency Marokko is het niet alleen zo dat er niets is veranderd aan de positie van de Palestijnen, het geweld tegen het Palestijnse volk zou alleen maar toenemen. Hij ziet dan ook geen enkele rechtvaardiging voor het officiële besluit van Marokko om de banden met Israël te normaliseren.

De Amerikaanse erkenning van de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara noemt Assidon een "non-event" omdat "de internationale juridische status van de Sahara vanuit het standpunt van de Verenigde Naties niet is veranderd".

Ook hekelt de activist het veelgehoorde argument dat de normalisatie logisch is vanwege de historische band die er bestaat tussen Marokko en Israël. "Het is een ernstige fout die racisme aanmoedigt door Jodendom en zionisme met elkaar te verwarren", aldus Sion Assidon.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team