Zoeken

Algerije krijgt harde kritiek van voormalig president Tunesië over Sahara

22 december 2020 - 09:00 - Wereld

©

Algerije is niet te spreken over de recente verklaringen die door twee voormalige hoge functionarissen van de Tunesische staat zijn afgegeven over de Algerijnse aanpak van de kwestie rond de Sahara. De voormalige Tunesische president, Moncef Marzouki, en de oud-minister van Buitenlandse Zaken, Ahmed Ounaies, geven Algiers openlijk de schuld.

"Het Algerijnse regime dat op politiek en moreel vlak in verval is, verkoopt illusies aan de Polisario die het als gijzelaars vasthoudt in dienst van een misleidende politieke keuze", verklaarde Moncef Marzouki. Het idee van een "Sahrawi Staat" is volgens hem geen reële optie. Ook beschuldigt hij het Algerijnse regime van het plegen van een gruweldaad tegen zijn eigen bevolking en tegen de Maghreb Unie, meldt Maghreb-Intelligence.

Ahmed Ounaies merkte op dat Algerije honderden kilometers van de Tunesische Sahara heeft ingelijfd, "een stap die ook is gezet tegen Marokko, dat gewoon probeert de soevereiniteit van zijn grondgebied te verdedigen, net als vóór de kolonisatie". Ook hekelt hij de rol van Algerije in het Sahara-conflict. Hij heeft er alle begrip voor dat Marokko na 45 jaar oorlogsdreiging nu voor een andere koers heeft gekozen. Volgens Ounaies is de ruil van de normalisatie van de banden met Israel voor de Amerikaanse erkenning van de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara een "verrassende maar moedige beslissing".

Dat het Algerijnse leger bepaald niet blij was met deze verklaringen, blijkt uit het feit dat de Tunesische minister van Buitenlandse Zaken, Othman Jerandi, contact heeft opgenomen met de Algerijnse ambassadeur, Azour Baalal, om de Tunesisch-Algerijnse betrekkingen weer vlot te trekken.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team