Zoeken

Voormalige Tunesische president steunt Marokko tegen Algerije

6 februari 2021 - 19:50 - Wereld

©

Moncef Marzouki, de voormalige Tunesische president, heeft zijn steun uitgesproken voor het Marokkaanse standpunt in de Sahara-kwestie en heeft openlijk kritiek geuit op Algerije. Het interview waarin hij zijn zienswijze wereldkundig heeft gemaakt was tegen het zere been van de Ennahda-beweging, zijn voormalige politieke bondgenoot.

Volgens Marzouki, die na de revolutie en de val van president Ben Ali mede door de islamisten van de Ennahda-beweging tot president werd gekozen, heeft Algerije een negatieve rol gespeeld in de Jasmijn-revolutie in 2010 en 2011. Tijdens een interview met de tv-zender Al Khaleej, heeft Marzouki gezegd dat "de Algerijnse autoriteiten vochten tegen de Tunesische revolutie en er tijdens de eerste jaren vijandig tegenover stonden. Wat de Tunesische revolutie vanuit Algerije te verduren kreeg, was niet minder dan wat de emiraten ermee deden, ook al was het op een andere manier."

Hoewel men in Tunesië huiverig is om openlijk kritiek te uiten op Algerije over dit onderwerp, is het niet voor het eerst dat Moncef Marzouki zich kritisch uitlaat over de Algerijnse autoriteiten. In een recent interview zei de voormalige Tunesische president dat hij vindt dat Algerije een obstakel is voor de versterking van de Arabische Maghreb Unie.

Het Tunesische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een reactie gegeven op de nieuwe uitspraken van Marzouki. "De uitstekende betrekkingen met Algerije mogen niet worden verstoord door onofficiële standpunten, die Tunesië op geen enkele manier binden en alleen hun auteurs vertegenwoordigen", liet het ministerie weten. Ook heeft Marzouki zich met zijn uitlatingen nog verder verwijderd van zijn voormalige bondgenoot, de Ennahda-beweging, die juist goede banden met het buurland onderhoudt.

In een verklaring heeft Ennahda laten weten de uitspraken van Marzouki "beledigend", "gehaast", "onverantwoordelijk" en "contraproductief" te vinden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team