Zoeken

Nora Al-Matrooshi, eerste Arabische vrouwelijke astronaut

11 juli 2021 - 10:40 - Wereld

©

Nora Al Matrooshi werd eerder deze maand als eerst Arabische vrouw gekozen om astronaut te worden in de Verenigde Arabische Emiraten. Zij is één van de twee Emirati’s die geselecteerd werden uit meer dan 4000 kandidaten, om getraind te worden voor toekomstige missies in de ruimte.

De Verenigde Arabische Emiraten startten in 2017 met een Nationaal Ruimteprogramma om meer lokale experten op te leiden. De 28-jarige werktuigbouwkundig ingenieur uit Sharjah droomt al van de ruimte sinds ze als meisje op school leerde over planeten en sterren.

Hoewel er geen ruimtemissies gepland zijn, hoopt Nora ooit de kans te krijgen om de ruimte te exploreren en zo de traditie voort te zetten die door haar voorouders werd begonnen, die zeevaarders waren. "Mijn moeders kant van de familie zijn zeelui. Ik zou zeggen dat ze de oceaan hebben verkend. De term ’astronaut’ betekent ’sterrenzeiler’ in het Grieks," zegt Matrooshi.

Nora en haar landgenoot, de 33-jarige Mohammad al-Mulla, zullen later dit jaar naar de Verenigde Staten vertrekken om langs de NASA Astronaut Group 23 te worden opgeleid tot internationale specialist. Ze volgen momenteel een interne opleiding in het emiraat Dubai.

De VAE is een nieuwkomer in de wereld van de ruimteverkenning, maar het land positioneert zich snel. In september 2019 stuurde het land de eerste Emirati de ruimte in als onderdeel van een driekoppige bemanning die met een Sojoez-raket vanuit Kazachstan opsteeg voor een achtdaagse missie. In februari is de "Hope"-sonde met succes in een baan om Mars gebracht om de atmosfeer en de weersomstandigheden van Mars te onderzoeken en om geschiedenis te schrijven als de eerste interplanetaire missie van de Arabische wereld.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team