Zoeken

Algerije "straft" Verenigde Arabische Emiraten vanwege Marokko

9 februari 2024 - 21:00 - Wereld

©

De betrekkingen tussen de Verenigde Arabische Emiraten en Algerije verslechteren verder als gevolg van de toenemende samenwerking tussen de Emiraten en Marokko.

Het Algerijnse ministerie van Justitie heeft notarissen opgedragen om de geplande ondertekening van een samenwerkingsovereenkomst tussen de United Tobacco Company (UTC) en het Algerijns-Emirati Tabaksbedrijf (STAEM) op te schorten. Dit besluit wordt gezien als een directe sanctie tegen de Verenigde Arabische Emiraten vanwege de versteviging van hun relaties met Marokko.

Lees ook: Marokko centraal in spanningen tussen Algerije en de Verenigde Arabische Emiraten

De maatregel van het Algerijnse ministerie van Justitie volgt op uitingen van ongenoegen door de Algerijnse autoriteiten over de Verenigde Arabische Emiraten. Volgens El Shorouk, een medium dicht bij de Algerijnse regering, is de reden voor deze onvrede het niet nakomen door de Verenigde Arabische Emiraten van afspraken gemaakt in een overeenkomst uit 2005. In deze overeenkomst beloofden de Verenigde Arabische Emiraten om samen te werken met Algerije om de tabaksindustrie in het land te ontwikkelen en Algerije te helpen een exporteur van tabaksproducten te worden, voornamelijk naar Europa en Afrika. Ook worden de Verenigde Arabische Emiraten verdacht van betrokkenheid bij smokkelactiviteiten die Algerije miljardenverliezen zouden hebben opgeleverd over een periode van meer dan 20 jaar.

De beslissing komt na een vergadering van de Hoge Veiligheidsraad onder leiding van de Algerijnse president Abdelmadjid Tebboune, waarin hij zijn teleurstelling uitte over "vijandige acties tegen Algerije door een broederlijk Arabisch land", zonder de Verenigde Arabische Emiraten expliciet te noemen. Algerijnse media melden dat deze verwijzing duidelijk gericht is op Abu Dhabi. Ook vermeldenswaardig is dat de Verenigde Arabische Emiraten op 12 december 2023 door de Algerijnse publieke omroep beschuldigd werden van het financieren van "subversieve mediacampagnes" van Marokko voor 15 miljoen euro, gericht op het creëren van spanningen tussen Algerije en de Sahel-landen.

Lees ook: Toenadering Marokko Mali, een bedreiging voor Algerije?

De diplomatieke crisis tussen de Verenigde Arabische Emiraten en Algerije is geïntensiveerd na op het bezoek van Koning Mohammed VI aan de Verenigde Arabische Emiraten, waarbij twaalf memoranda van overeenstemming werden ondertekend in diverse sectoren zoals transport, toerisme, energie, onderwijs en voedselveiligheid.

Bladna.nl