Zoeken

Nigeria-Marokko gaspijpleiding alternatief voor Europese gasvraag?

17 mei 2022 - 09:00 - Economie

©

Na de Russische inval in Oekraïne is Europa op zoek naar alternatieven om de vraag naar energie te beantwoorden. Eén van de opties zou de invoer van gas kunnen zijn via de gaspijplijn Nigeria-Marokko.

Marokko en Nigeria hebben de aanleg van de 7000 kilometer lange Trans-Afrikaanse gaspijpleiding versneld. Deze zal de twee landen met elkaar verbinden via de wateren van 13 Afrikaanse landen, om gas naar Europa te vervoeren. Maar het project wordt naar verwachting pas binnen 20 jaar voltooid en daarom is het geen oplossing voor het probleem van de onmiddellijke Europese behoefte aan een alternatief voor Russisch gas.

Lees ook: Europa overweegt financiering gaspijpleiding Nigeria-Marokko

"Ik heb de Russen vorige week ontvangen, ze staan te popelen om te investeren in dit project en er zijn nog veel andere gegadigden," zei de Nigeriaanse minister van Olievoorraden, Timipre Sylva, begin mei. Naar verluidt is Moskou geïnteresseerd in de pijpleiding om de westerse sancties te omzeilen en marktleider te blijven op het gebied van gas in Europa, maar ook om de concurrentie aan te gaan met het Westen en China op het Afrikaanse continent, dat over enorme oliereserves beschikt.

Volgens Francis Perrin, energiespecialist en onderzoeker bij het OCP Policy Center in Rabat, "is er nog een lange weg te gaan" voordat het project kan worden voltooid. Er moeten "nog vóór de bouwfase twee belangrijke kwesties worden onderzocht: de markten en de financiering," vertelde hij aan El Mundo.

Lees ook: Rusland wil investeren in gaspijpleiding Nigeria-Marokko

"Het gas zou ook Rusland onvoordelig kunnen zijn, aangezien het enkele jaren zal duren om de uitvoer om te leiden naar China of andere landen in Zuid-Azië...", aldus José Ignacio Linares, hoogleraar energietechniek. Volgens hem kan "de blokkade van Russisch gas enorme economische gevolgen hebben voor Europa, aangezien de industriële sector de grootste hoeveelheid gas verbruikt". Hij waarschuwt voor "banenverlies en een economische recessie, vooral in landen met een sterk ontwikkelde industriële sector, zoals Duitsland".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team