Zoeken

Nieuwe ontwikkelingen in de Bab Darna-zaak

31 januari 2022 - 16:20 - Marokko

©

Mohamed El Ouardi, de CEO van de vastgoedgroep Bab Darna, tegen wie een aanhoudingsbevel is uitgevaardigd, wordt ervan verdacht geld van zijn slachtoffers naar Panama te hebben overgemaakt. De gerechtelijke politie (BNPJ) in Casablanca heeft een onderzoek ingesteld naar deze nieuwe aantijgingen.

De Bab Darna zaak heeft nog niet al zijn geheimen vrijgegeven. Tijdens een bijeenkomst met procureur-generaal Hassan Daki, spraken vertegenwoordigers van de slachtoffers van het Bab Darna-schandaal over het wegsluizen van fondsen door Mohamed El Ouardi naar Panama en riepen op tot een onderzoek, meldt Hespress.

Lees ook: Marokko: rechtszaak Bab Darna vastgoedschandaal van start

Volgens de gedupeerden heeft de eigenaar van de vastgoedgroep hun geld gebruikt in een investeringsgroep met de naam "Bod Capital", die in Panama is gevestigd. In verband met deze nieuwe aantijgingen heeft het parket de gerechtelijke politiedienst een onderzoek opgedragen.

De nieuwe bevindingen vloeien voort uit een eis van de verdediging van de slachtoffers tijdens het proces van de beschuldigde voor het Hof van Beroep van Casablanca. De verdediging eiste dat de bankrekeningen van vennootschappen die aan de verdachten toebehoren, zouden worden onderzocht. De eis werd gesteld nadat nieuwe documenten werden gevonden die geldoverdrachten tussen verschillende landen bevestigden. Volgens advocaat Mourad Elajouti, die het verzoek heeft ingediend, was het de bedoeling de herkomst van de fondsen en de overschrijvingen van de bankrekeningen van de verdachten en hun dochterondernemingen te achterhalen.

Lees ook: Bab Darna: wereld-Marokkanen vragen audiëntie aan Mohammed VI

Tussen 2017 en 2018 heeft de vastgoedgroep Bab Darna bijna een dozijn fictieve vastgoedprojecten, in alle prijscategorieën, op de Marokkaanse markt gebracht zonder zelfs eigenaar te zijn van de grond waarop de gebouwen zouden worden opgetrokken. In totaal werden meer dan 1200 klanten bedrogen. Naast Mohamed El Ouardi werden ook aanhoudingsbevelen uitgevaardigd tegen de algemeen directeur, de commercieel directeur, de administratief en financieel directeur, de technisch directeur, een boekhouder en een notaris. De fraude wordt op meer dan 400 miljoen dirham geraamd.

Bladna.nl