Zoeken

Nieuwe naam en datum voor Negev Forum in Marokko

22 mei 2023 - 17:30 - Marokko

©

Het Negev Forum, dat oorspronkelijk gepland stond voor maart, maar werd uitgesteld vanwege spanningen tussen Israëliërs en Palestijnen, zou in juni in Marokko moeten plaatsvinden.

Haaretz citeert Israëlische functionarissen en meldt dat de tweede editie van het forum met de vijf bondgenoten van Israël - Marokko, de Verenigde Arabische Emiraten, Egypte, de Verenigde Staten en Bahrein - de ministers van Buitenlandse Zaken van deze landen op 25 juni aanstaande in Marokko bijeen zou moeten brengen.

Lees ook: Dakhla gastheer voor volgende Negev-top

Het uitstel van het evenement wordt ook verklaard door een meningsverschil tussen Washington en Rabat. De wens van Nasser Bourita, tijdens de eerste editie van het Negev Forum, was dat de ministers van Buitenlandse Zaken elkaar zouden ontmoeten in Dakhla, in de Marokkaanse Sahara. Dit voorstel kreeg echter geen goedkeuring van de Biden-administratie, die erop stond dat de vergadering zou plaatsvinden op een gebied dat diplomatiek niet controversieel is.

Lees ook: Negev-top in Marokko uitgesteld door escalatie Israëlisch-Palestijns conflict

Het Negev Forum werd vorig jaar opgericht, toen Yair Lapid nog minister van Buitenlandse Zaken van Israël was. De eerste bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken van het forum vond afgelopen maart plaats in kibboets Sde Boker, gelegen in het hart van de Negev-woestijn, in het zuiden van Israël, een plek die tot de naam van het forum leidde. Maar volgens verschillende mediabronnen hebben de deelnemende Arabische landen Israël en de Verenigde Staten gevraagd om de naam van het evenement te heroverwegen, zodat het niet langer specifiek geassocieerd wordt met de Hebreeuwse staat. Washington heeft hetzelfde verzoek geuit.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team