Zoeken

"Nieuwe generatie" flitspalen op Marokkaanse wegen

1 maart 2023 - 22:00 - Marokko

©

Om de onveiligheid op de weg beter te bestrijden en een verantwoordelijk rijgedrag bij weggebruikers te promoten, heeft de Marokkaanse regering honderden flitspalen geplaatst in verschillende regio’s van het koninkrijk.

Sinds januari 2022 heeft het Nationaal Agentschap voor Verkeersveiligheid NARSA het nationale verkeersplan voor de periode 2022-2024 geïnitieerd. In dezelfde maand is ook de actie "vaste flitspalen" van start gegaan. In totaal zijn er 552 flitspalen van de nieuwe generatie geïnstalleerd, in verschillende regio’s van het koninkrijk. Met name op de meest ongeval-gevoelige wegen van het land. In totaal zijn er 204 flitspalen geïnstalleerd om de naleving van rode lichten en de snelheid op het niveau van de steden te controleren, 72 flitspalen om de gemiddelde snelheid op het snelwegennet te controleren en 276 flitspalen om de snelheid buiten de steden op nationale en regionale wegen te controleren, aldus La Vie éco.

Lees ook: Minister geeft overzicht nieuwe wegen en snelwegen in Marokko

Vervolgens werden 140 apparaten geïnstalleerd in de 12 regio’s van het koninkrijk. Deze radars kunnen worden gebruikt om snelheidsovertredingen te controleren, maar ook om overtredingen op te sporen, zoals het niet respecteren van een rood licht, het overschrijden van een doorgetrokken streep of het rijden op een verboden weg. Ze zijn ook in staat een passagier zonder veiligheidsgordel detecteren, tot 24 voertuigen tegelijk te controleren en de gemiddelde snelheid van voertuigen te meten op meerdere kilometers van een snelweg. Naast de vaste flitspalen zijn ook mobiele flitspalen opgesteld met 120 mobiele radars van de laatste generatie, die de Koninklijke Gendarmerie heeft ontvangen, alsook 110 bromfietsen van 750 CC en 20 bromfietsen van 1250 CC die aan de Nationale Veiligheidsdienst (DGSN) zijn geschonken.

Lees ook: Marokko plaatst honderden nieuwe flitspalen

Behalve de inzet van flitspalen heeft de regering ook de digitale verwerking van overtredingen ingevoerd. De gegevensverwerking gebeurt in Rabat. Vanuit het hoofdkantoor van de nationale dienst voor de verwerking van overtredingen zijn beëdigde controleurs verantwoordelijk voor het opsporen van overtredingen, het maken van beelden en het identificeren van de eigenaar van het voertuig.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team