Zoeken

Minister geeft overzicht nieuwe wegen en snelwegen in Marokko

22 januari 2023 - 09:00 - Marokko

©

Dit jaar wordt de uitvoering van wegwerkzaamheden in Marokko doorgezet en versneld. Minister van Infrastructuur Nizar Baraka gaf dinsdag een overzicht van de bouwplaatsen en hun uitvoeringsstatus.

De regering heeft verschillende wegwerkzaamheden opgezet om het wegennet in het hele land uit te breiden en de regionale verschillen te verkleinen. In antwoord op een vraag van de parlementsleden gaf de minister een overzicht van de verschillende lopende werken en hun uitvoeringsstatus.

Lees ook: Verbreding snelweg Casablanca-Berrechid van start

De minister bevestigde dat alle prioritaire bouwplaatsen versneld zullen worden gerealiseerd. Als voorbeelden noemde hij het verdrievoudigen van de snelweg Casablanca-Berrechid over een lengte van 20 km, de ringweg van Casablanca over een lengte van 30 km en Tit Mellil-Berrechid over een lengte van 30 km. Deze werken zullen de snelweg Casablanca-Rabat ontlasten, terwijl tussen beide steden een autosnelweg van 60 km zal worden aangelegd.

In verband met het project Nador West Med beloofde het ministerie dat alles in het werk wordt gesteld om de 104 km lange autoweg Guercif-Nador aan te leggen. Er is een aanbesteding uitgeschreven voor het 36 km lange traject Guercif-Saka. De werkzaamheden voor de studie voor de aanleg van de autosnelweg El Hajeb-Rissani (405 km) en de uitvoering van de tweede fase van de studie voor de aanleg van de autosnelweg Marrakech-Fez-Meknes (180 km) via Beni Mellal zijn eveneens begonnen.

Lees ook: Marokko: grootse plannen voor snelwegen

Over de werken in de regio Agadir zei Baraka dat de aanleg van de noordoostelijke ringweg "aanzienlijke vooruitgang" boekt. Het gaat om de verbetering van nationale weg nr. 11, die de vrijhandelszone verbindt met de noordoostelijke route (40 km), en de verbetering van de stedelijke snelweg van Agadir. Deze werkzaamheden zullen de verkeersveiligheid verbeteren en de toegang tot de snelweg Agadir-Marrakech vergemakkelijken. De totale kosten worden geraamd op 1,4 miljard dirham, zei de minister.

Samenvatting van de wegen, autosnelwegen en autowegen die in aanleg, in de bouwfase of in de planningsfase zijn:

 Casablanca-Berrechid snelweg (20 km)
 Snelweg Casablanca bypass (30 km)
 Tit Mellil-Berrechid (30 km)
 Snelweg tussen Casablanca en Rabat (60 km)
 Snelweg Guercif-Nador (104 km)
 Sectie Guercif-Saka (36 km)
 El Hajeb-Rissani snelweg (405 km)
 Marrakech-Fez-Meknes snelweg via Beni Mellal (180 km)
 Noordoostelijke ringweg agglomeratie Agadir
 Uitbreiding van nationale weg nr. 11 (40 km)
 Uitbreiding van de stedelijke snelweg van Agadir (20 km)

Bladna.nl