Zoeken

Britten willen een tunnel aanleggen tussen Gibraltar en Marokko

6 januari 2021 - 16:40 - Wereld

©

Nu het Verenigd Koninkrijk geen onderdeel meer uitmaakt van de Europese Unie, wil het zijn betrekkingen met Marokko gaan intensiveren. De Britten willen in samenwerking met Marokko een brug of een tunnel van twintig kilometer lang gaan aanleggen tussen Gibraltar en het koninkrijk.

"Ik vind dat het tandem Marokko-Gibraltar veel kansen biedt die moeten worden uitgebuit". Dit verklaarde de voormalige Britse ambassadeur in Rabat, Thomas Reilly, afgelopen augustus in een interview met het dagblad El Español. Het project lijkt sterk op het plan waar de regeringen van Spanje en Marokko al 42 jaar mee bezig zijn.

Het plan van Marokko en Groot-Brittannië was al in ontwikkeling voordat de twee landen in 2020 een post-Brexit-associatieovereenkomst ondertekenden. Het is de bedoeling dat Gibraltar het verbindingspunt wordt tussen Europa en Afrika. Hoewel het project nog in de planningsfase zit, is al wel bekend dat beide partijen een brug of een tunnel van 20 kilometer lang willen gaan bouwen.

De wens om Gibraltar op deze manier met Marokko te verbinden is door beide landen uitgesproken tijdens de ondertekening van overeenkomsten tussen Marokko en het Verenigd Koninkrijk op 26 oktober 2019. Volgens Reilly bepaald de bereidheid van Marokko om mee te werken aan het project of de tunnel of brug er ook daadwerkelijk gaat komen. "Er is al een aanzienlijke samenwerking tussen Marokko en Gibraltar op verschillende gebieden", aldus de Britse diplomaat.

Marokko is van plan om via de samenwerking met Gibraltar op het gebied van hernieuwbare energie zo’n 6% van de Britse elektriciteit te gaan produceren. In eerste instantie gaat het om de stroomvoorziening van Gibraltar zelf, maar tegen 2030 wil Marokko elektriciteit naar het Verenigd Koninkrijk gaan exporteren zonder gebruik te hoeven maken van de Spaanse of Franse Infrastructuur.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team