Zoeken

New York Times schrijft over PJD-2M mediaconflict

27 mei 2013 - 11:00 - Wereld

©

"In Marokko is de televisie onderdeel van het machtsspel" kopte het Amerikaans dagblad New York Times woensdag. De krant publiceerde een heel stuk over het conflict tussen de Gerechtigheid en Ontwikkeling Partij en televisiezender 2M.

De Marokkaanse media-industrie is onderworpen aan een permanente conflict tussen de regerende islampartij en het Koningshuis, schrijft de New York Times.

Een van de prioriteiten van Benkirane’s regering, was de hervorming van het audiovisueel landschap in Marokko. Door de felle tegenstand van de bazen van Al Aoula en 2M, en na de tussenkomst van Mohammed VI, werden de nieuwe televisierichtlijnen uiteindelijk niet uitgevoerd.

"De televisie in Marokko werd continu gecontroleerd door de koninklijke familie, en is lange tijd gebruikt als propagandamiddel. De betrokkenheid van de regering Benkirane is een breuk met het verleden. Vorige regeringen waren minder bewust van het belang van de media", aldus Youssef Belal, Marokkaanse socioloog en politicoloog, aan de NYT.

Naar zijn oordeel moet er nu worden bepaald wie de Marokkaanse televisie moet superviseren, het ministerie van Communicatie of het Paleis. In wezen is het volgens hem een strijd tussen de islamitische regering en de koninklijke adviseurs, die zwaar wegen op de politieke beslissingen van het land. Ook beschouwt hij Fouad Ali El Himma, adviseur van koning Mohammed VI, als de grootste tegenstander van de islamisten.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2020 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team