Zoeken

Leider Mocro Maffia op de vlucht, koninklijke familie Nederland bezorgd

23 april 2024 - 23:00 - Wereld

©

Karim Bouyakhrichan, één van de leiders van de Nederlandse Mocro Maffia die kroonprinses Amalia had bedreigd met de dood, is uit Spanje gevlucht, waar hij wachtte op uitlevering aan Nederland. Dit baart zorgen bij de Nederlandse koninklijke familie.

Bouyakhrichan werd op 10 januari gearresteerd in Marbella en in voorlopige hechtenis genomen op bevel van de bevoegde rechtbank. Het nieuws van zijn arrestatie werd met tevredenheid ontvangen door de Nederlandse autoriteiten en de koninklijke familie. Anderhalve maand later beval de provinciale rechtbank van Malaga, hoewel ze erkende dat er "een vluchtgevaar" bestond, de voorlopige vrijlating van de vermeende leider van de Mocro Maffia, in afwachting van zijn uitlevering aan Nederland, meldt 20minutos.

Lees ook: Prinses Amalia mag huis niet uit door bedreigingen Mocro-maffia

In haar uitspraak van 22 februari oordeelde de rechtbank van Malaga dat "de doelstellingen die werden nagestreefd bij de invoering van de gevangenisstraf (verhinderen van vlucht), kunnen worden bereikt met andere minder zware maatregelen." De rechter stelde daarom een borg van 50.000 euro vast voor de verdachte, met extra maatregelen zoals het innemen van zijn paspoort en de verplichting om zich elke 15 dagen bij de rechtbank te melden.

Ondertussen heeft de Audiencia Nacional de uitlevering van Bouyakhrichan goedgekeurd, zoals gevraagd door de Nederlandse justitie. De rechtbank van Malaga wees deze uitleveringsverzoek echter af, met het argument dat Bouyakhrichan in Spanje wordt vervolgd voor witwassen en verschillende misdaden. Het was in deze gebrekkige coördinatie tussen de Spaanse gerechtelijke autoriteiten dat de verdachte op de vlucht sloeg. Er is een arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd.

Lees ook: Prinses Amalia terug in Nederland na bedreigingen Mocro Maffia

Prinses Amalia moest haar studentenkamer in Amsterdam verlaten en zich bijna een jaar lang in Spanje verbergen nadat ze meerdere doodsbedreigingen had ontvangen van de Mocro Maffia. De troonopvolgster was teruggekeerd naar haar land en had haar leven hervat na de aankondiging van de arrestatie van Bouyakhrichan. Maar sinds zijn vlucht heerst opnieuw bezorgdheid bij de Nederlandse koninklijke familie.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team