Zoeken

Nederlandse conducteur waarschuwt voor ’mediterraanse types’ in trein

13 januari 2023 - 17:00 - Wereld

©

De Nederlandse Spoorwegen liggen onder vuur omdat een conducteur maandag de reizigers in de trein naar Groningen waarschuwde voor zakkenrollers, door naar hen te verwijzen als ’mediterraanse types’. Verschillende reizigers maakten melding van het incident en een aantal van hen dienden ook een officiële klacht in.

Een woordvoerder van NS verklaarde dinsdag dat het bedrijf iedere vorm van racisme afkeurt. Hicham Ismaili Alaoui zat in de treincoupé waar de conducteur de ongepaste uitspraak deed. Hij is één van de reizigers die op sociale media reageerde, meldt het AD. "Kunnen jullie mij uitleggen of het gebruikelijk is dat conducteurs bij het waarschuwen van passagiers voor zakkenrollers in de trein de volgende omroep tekst passend is: ’Het zijn mediterraanse types die helaas ons land kaal stropen’", twitterde hij.

Lees ook: Controverse over ’Omar en Samira’-poster in Nederland

Het is volgens Alaoui goed dat de NS excuses formuleert. "Maar het kwaad is eigenlijk al geschied". In de trein zaten heel wat reizigers met een migratieachtergrond. "Zij werden door deze boodschap op één hoop gegooid en op hele nare wijze gegeneraliseerd. Iedere reiziger met een mediterraans uiterlijk, onder wie ikzelf, was in de wereld van deze conducteur een verdachte. Hier wil je helemaal niet mee geassocieerd worden, maar het gebeurde wel." Hij zou het fijn vinden als de NS ook contact opneemt met de reizigers.

Lees ook: Waarom vallen Nederlandse media steeds terug in het oude frame over Marokkanen?

In een reactie op het bericht van Hicham Ismaili Alaoui zegt de NS ervan te schrikken en het erg ongepast te vinden. De spoorwegmaatschappij laat weten de boodschap fel af te keuren. "Wij keuren iedere vorm van racisme af. En daarom dus ook deze oproep. Dit kan niet." Het bedrijf gaat in gesprek met de conducteur. "Wat in dat gesprek besproken zal worden, kunnen we vanwege de privacy van de conducteur niet vertellen."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team