Zoeken

Nederlanders met migratieachtergrond financieel kwetsbaarder

27 december 2021 - 10:40 - Wereld

©

Volgens de Autoriteit Financiële Markten (AFM) zijn mensen met een niet-westerse migratieachtergrond in Nederland, financieel kwetsbaarder, omdat het onderwijsniveau gemiddeld lager is, maar bijvoorbeeld ook omdat het regelen van financiële zaken lastig is. De toezichthouder wil dat er meer aandacht komt voor deze problematiek.

De financiële waakhond berekende dat een kwart van de Nederlandse bevolking een migratieachtergrond heeft. Dit percentage zal in 2050 groeien naar zo’n 36 procent. Deze groep is zeer divers, maar mensen met een niet-westerse migratieachtergrond zijn wel financieel kwetsbaarder. Dit heeft onder meer te maken met hun onderwijsniveau, de hoogte van hun inkomsten en de stabiliteit op hun werk.

Lees ook: Enschedse Imane bewijst dat je niet kansarm hoeft te blijven

De eerste generatie migranten kwam grotendeels op latere leeftijd naar Nederland waardoor ze vaak niet over een volledige AOW beschikken, met als gevolg dat zo’n 40 procent van de Nederlanders met niet-westerse migratieachtergrond onder de armoedegrens leeft. Ze zijn vaak ook niet op de hoogte van de regeling om het inkomen aan te vullen tot het sociale minimum. Ze ervaren het Nederlandse financiële systeem als complex en ze stuiten ook op een taalbarrière, schrijft NOS.

Lees ook: Hamid al 30 jaar steunpilaar voor jongeren in Amsterdam

AFM pleit daarom voor meer aandacht voor de financiële kwetsbaarheid van met name Nederlanders met een niet-westerse migratieachtergrond. "Tijdens het inburgeringsproces kan bijvoorbeeld meer nadruk liggen op financiële zelfredzaamheid", schrijft AFM.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team