Zoeken

Nederland weigert visa voor Marokkaanse journalisten

23 september 2023 - 09:00 - Wereld

©

De Nederlandse ambassade in Rabat zou visumaanvragen hebben geweigerd van meerdere Marokkaanse journalisten, zowel van officiële als privé-instellingen, zonder concrete redenen te geven.

Volgens bronnen van Al3omk hadden de gedupeerde journalisten professionele visa aangevraagd om naar Nederland te reizen voor reportages over Marokkaanse expertise in het Europees land, vooral op het gebied van groene waterstof, maar hun verzoeken werden afgewezen.

Lees ook: Nederland weigert visum aan Marokkaanse zanger

De journalisten zouden hebben geprobeerd deze beslissing aan te vechten door de Nederlandse ambassade aangetekende brieven te sturen waarin ze hun visumaanvraag gedetailleerd toelichtten, maar ze kregen geen antwoord. De visumweigering zou zijn gemotiveerd door het idee dat journalisten in een kwetsbare sector werken en mogelijk de intentie hebben om illegaal naar Europa te migreren.

Lees ook: Nederlands algoritme voor visumaanvragen discriminerend

Eén van de getroffen journalisten zou in augustus een professioneel visum hebben aangevraagd om reportages te maken over Marokkaanse expertise in Nederland, maar ondanks al zijn inspanningen werd het visum geweigerd. Hij merkte op dat, zelfs met de spanningen tussen Frankrijk en Marokko, Parijs geen enkele Marokkaanse journalist heeft verhinderd een visum te krijgen voor zijn werk.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team