Zoeken

Nederland weigert uitlevering Said Chaou

22 februari 2018 - 21:06 - Wereld

©

Nederland zal Said Chaou niet aan Marokko uitleveren. Dat besloot de rechtbank van Breda donderdag.

Het voormalig lid van het Marokkaans parlement wordt in Marokko ondermeer van drugshandel verdacht. Volgens de rechter "bestaat er een reëel gevaar dat C. een oneerlijk proces zal krijgen en dat daarom de uitlevering moet worden geweigerd". De uitleveringsdetentie van Chaou wers als gevolg opgehoffen.

Het Marokkaanse ministerie van buitenlandse zaken had na de arrestatie van Chaou in juni vorig jaar beloofd dat hij "volgens de wet zou worden berecht" en dat "de vereiste garanties" in acht zouden worden genomen. De afdeling stelde toen ook dat zijn aanhouding "een erkenning van de geloofwaardigheid van de Marokkaanse justitie en de betrouwbaarheid van de door Marokko ingebrachte beschuldigingen" was.

Said Chaou riskeert een strenge straf in Marokko waar hij wordt beschuldigd van "doodslag, oprichting van een criminele bende, corruptie en internationale drugshandel".

Chaou wordt door het ministerie beschreven als een "beruchte crimineel" die "zonder succes probeert om zijn misdaden te verbergen door vermeende politieke overwegingen naar voren te brengen". Met andere woorden wordt Chaou ervan beschuldigd de Hirak-beweging vanuit het buitenland te financieren, en drijvende kracht achter de "Beweging 18 september voor de bevrijding van de Republiek van de Rif" te zijn.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team