Zoeken

Nederland niet blij met uitzetting Marokkaanse jihadist door Turkije

16 juli 2021 - 18:00 - Wereld

©

De Nederlandse minister van Justitie Ferdinand Grapperhaus en de minister van Buitenlandse Zaken Sigrid Kaag, schreven woensdag in een brief aan de Tweede Kamer dat jihadist Hicham R., die in 2015 naar het noorden van Syrië was vertrokken om zich aan te sluiten bij een terreurgroep, door Turkije naar Nederland is uitgezet.

Turkije heeft woensdagochtend jihadist Hicham R. uitgezet naar Nederland, ondanks de pogingen van het kabinet om dit tegen te houden. De Nederlandse regering heeft Turkije meermaals laten weten dat de jihadist in Nederland als ongewenste vreemdeling wordt beschouwd en er dus niet meer welkom is. De regering heeft met het oog daarop ook de nationaliteit van de Syriëganger afgenomen.

Lees ook: Zes Marokkanen verliezen definitief Nederlandse nationaliteit

Het kabinet laat weten de beslissing van Turkije te ’betreuren’. De Telegraaf meldt dat Hicham R. bij zijn aankomst op Schiphol werd aangehouden. Het kabinet is van plan om hem na zijn proces alsnog uit te zetten naar ’het land van zijn andere nationaliteit’, omdat hij niet meer over het recht beschikt om in Nederland te verblijven.

Omwille van privacyredenen wil het ministerie niet communiceren over het land van zijn andere nationaliteit, maar in een eerder besluit van staatssecretaris Broekers-Knol staat dat Hicham R. een Marokkaans paspoort heeft.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team