Zoeken

Terreurverdachte Moussa moet vandaag Nederland verlaten

28 september 2021 - 15:00 - Marokko

©

De Nederlands-Marokkaanse Moussa Lghoul moet Nederland vandaag verlaten, hij is zijn Nederlandse nationaliteit kwijtgeraakt nadat hij werd veroordeeld voor terrorisme. Maar ook in Marokko zien ze hem niet graag komen.

De Marokkaans-Nederlandse Moussa Lghoul werd 47 jaar geleden geboren in Nederland, maar hij is sinds kort enkel nog Marokkaan. Zijn Nederlanderschap is ingetrokken en hij verliest deze dinsdag zijn verblijfsrecht, zijn huis, uitkering en recht op zorg. Hij zou dan definitief naar Marokko moeten vertrekken. Een rechtszaak loopt nog, maar Moussa is alvast begonnen met inpakken. "Ik weet niet eens waar ik mijn spullen moet opslaan", zegt hij in NRC.

Lees ook: Moskee-bestuurslid uit Geleen staat terecht voor financieren terrorisme

Zijn vrouw, Umm Khadija, benaderde het medium om te praten over hun situatie. Ze leerden elkaar vier jaar geleden kennen. Moussa zei toen dat ze hem moest googelen om hem beter te leren kennen. Zijn vrouw las op internet over zijn jeugd in de jeugdzorg, zijn mislukte schooltijd en zijn radicalisering. Maar Umm Khadija vond dat geen bezwaar en ze trouwden een week na hun ontmoeting. Sinds 2017 kan het Nederlanderschap van jihadisten met een dubbel paspoort makkelijker ontnomen worden. Inmiddels verloren 41 mensen hun Nederlandse nationaliteit, omdat ze als IS-strijder in het buitenland verbleven of omdat ze voor terrorisme werden veroordeeld.

Moussa Lghoul werd in 2015 veroordeeld als lid van een Haagse terroristische organisatie, maar hij behoorde volgens de rechtbank niet tot de kern van de groep. Hij kreeg ook een veel kleinere celstraf. Toch vormt deze veroordeling officieel de reden voor het intrekken van zijn Nederlanderschap. Maar officieus speelt ook de inschatting mee, van hoe gevaarlijk iemand nog is. Het feit dat Lghoul niet wilde meewerken aan de aangeboden deradicaliseringsprogramma’s heeft zijn zaak niet geholpen.

Lees ook: België: politici associëren hoofddoek en terrorisme

Lghoul worstelde na zijn straf met een hoop problemen, maar hij kreeg geen hulp van de instanties waar hij mee te maken kreeg. "Ze willen maar één ding, dat ik afstand neem van mijn religie," zegt hij. In december 2020 kreeg Moussa Lghoul bericht van IND over het verlies van zijn nationaliteit, omdat hij "niet ten gunste is veranderd". Maar om hem uit te zetten is Nederland ook afhankelijk van Marokko. Het koninkrijk is echter niet van plan om jihadisten uit Nederland op te vangen. Daardoor kan hij niet met dwang worden uitgeleverd.

Moussa Lghoul is er zeer boos over: "Waar moet ik naartoe? Naar Marokko? Ze zeiden me dat mijn insuline nog voor een jaar wordt betaald, niet langer. Ze kunnen beter meteen zeggen dat ze me dood willen hebben!"

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team