Zoeken

Nederland: geen oplossing voor Marokkanen die van dubbele nationaliteit af willen

11 december 2020 - 20:20 - Wereld

©

In Nederland heeft de Tweede Kamer gedebatteerd over de initiatiefnota over de ongewenste dubbele nationaliteit. Het verhaal hierachter begon ruim een jaar geleden, toen twaalf Nederlanders met een Marokkaanse achtergrond het manifest ’Keuzevrijheid in nationaliteit’ lanceerden.

D66 Tweede Kamerlid Jan Paternotte kwam met de Initiatiefnota ’Bescherm Nederlanders met een ongewenste tweede nationaliteit’. Hij pleit daarin voor de invoering van een speciaal register Ongewenste Nationaliteit. Volgens hem kan dat een handreiking zijn aan mensen die van hun aangeboren nationaliteit af willen. Maar het kabinet vindt dat geen effectieve oplossing omdat vooral het feit dat het andere land de betrokkene als zijn onderdaan beschouwt, problematisch is.

NOS schrijft dat het kabinet geen mogelijkheden ziet om Nederlanders met een dubbele nationaliteit te helpen daar vanaf te komen. Op basis van het internationaal recht is het niet mogelijk landen te dwingen burgers die in het buitenland wonen afstand te laten doen van hun nationaliteit.

Het kabinet belooft nu een speciale volkenrechtelijke commissie (de CAVV) te vragen om een onafhankelijk advies over het recht op afstand doen van nationaliteit. Omdat er geen eenduidige regels zijn hierover is zo’n advies zinvol, schrijft verantwoordelijk minister Koolmees aan de Tweede Kamer.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team