Zoeken

Nederland: Soumaya Sahla verlaat VVD door terroristisch verleden

28 januari 2022 - 15:00 - Wereld

©

Soumaya Sahla stopt als tafelvoorzitter van het justitieel netwerk van de VVD. Ze is een voormalig lid van de terroristische organisatie Hofstadgroep en werd daarvoor veroordeeld. Ze keerde daarna het moslimfundamentalisme de rug toe en was sinds 2001 adviseur bij de VVD.

Na kritiek van rechtse oppositiepartijen onder leiding van de PVV, kwam haar positie vorige week plots onder vuur te liggen. Soumaya Sahla was een protegé van VVD-prominent Frits Bolkestein. In een gezamenlijke verklaring met waarnemend partijvoorzitter Onno Hoes, meldt Sahla nu dat ze stopt als tafelvoorzitter terrorisme en radicalisering en met haar werkzaamheden voor het thematisch Netwerk Veiligheid en Justitie. "De afgelopen weken is veel commotie ontstaan over mijn persoon en mijn verleden. Ik betreur dat zeer," schrijft ze in de verklaring.

Lees ook: Soumaya Sahla, ex-lid terroristische organisatie, maakt carrière in Nederland

PVV-leider Geert Wilders, die al jaren wordt beveiligd, was doelwit van de Hofstadgroep. In een debat in de Tweede Kamer zei hij te vrezen voor zijn veiligheid in de Tweede Kamer. De VVD nam het in eerste plaats op voor Sahla, maar later zei fractievoorzitter Sophie Hermans dat ze zich ongemakkelijk voelde bij de aanwezigheid van Sahla in de partij, schrijft het AD.

In haar verklaring zegt Sahla spijt te hebben van haar keuzes in het verleden. "Het zijn zwarte bladzijden in mijn leven. Ik betreur de keuzes die ik toen heb gemaakt ten diepste en iedereen in mijn omgeving weet dat van me. Die bladzijden heb ik lang geleden omgeslagen. Ik constateer nu dat het goed is deze spijt ook publiekelijk uit te spreken." Ze blijft zich wel inzetten voor het land en de VVD, maar de ontstane commotie staat een positieve bijdrage volgens haar in de weg.

Lees ook: Groot-Brittannië: minister ontslagen omdat ze moslima is

Niet iedereen binnen de partij is blij met deze beslissing. Zo noemt Daphne Lodder, voorzitter van de aan de VVD gelieerde jongerenorganisatie JOVD, het een erg verkeerd signaal tegenover Sahla en de rest van de samenleving. "Een gederadicaliseerde die zich inzet om precies die radicalisering te voorkomen, is een voorbeeld van verbinding, optimisme, vooruitgang en het nemen van verantwoordelijkheid", schrijft Lodder op Twitter.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team