28 mei 2025 - 18:50 - Wereld
Een Marokkaanse vrouw die in Nederland asiel zocht, staat voor een onzekere toekomst. Haar verzoek is afgewezen, en nu dreigt uitzetting naar haar geboorteland. De reden voor haar vlucht: ze heeft een kind gekregen buiten het huwelijk, iets wat in Marokko strafbaar is en zwaar wordt bestraft. Ze vreest dan ook direct achter de tralies te belanden, maar de Nederlandse autoriteiten schatten het gevaar voor haar anders in en zien onvoldoende grond voor bescherming.
De angst van de moeder is niet ongegrond. In Marokko staat de wet aan de kant van strenge straffen voor seksuele relaties buiten de echtelijke band. Om haar woorden kracht bij te zetten, haalt ze een rapport aan van de organisatie Mrawomen Mobilising for Rights. Daaruit blijkt dat in het jaar 2020 alleen al meer dan tienduizend Marokkanen werden vervolgd op basis van deze wetgeving, een cijfer dat de ernst van de situatie onderstreept.
Lees ook: VS zet Marokkaanse student uit na ruzie met vriendin
Desondanks oordeelden de Nederlandse instanties dat ze onvoldoende heeft bewezen dat juist zíj daadwerkelijk vervolgd zal worden. Maar de vrouw countert dat bewijs in haar geval overbodig is. Ze legt uit dat zodra ze zich met haar kind bij de Marokkaanse administratie meldt voor identiteitspapieren, de Nederlandse geboorteakte – waarop de naam van de vader ontbreekt – voor de autoriteiten als direct bewijs zal dienen van een buitenechtelijke relatie.
Lees ook: Koeweit trekt nationaliteit Marokkanen in
Het Mrawomen-rapport staaft haar vrees. Het beschrijft hoe Marokkaanse autoriteiten niet schromen om vrouwen te vervolgen, zelfs als de relatie in het buitenland plaatsvond of als het formele bewijs volgens de wet ontbreekt. Het simpele feit dat een ongetrouwde vrouw een kind heeft, wordt vaak al als voldoende bewijs gezien. De asielzoekster is er daarom van overtuigd dat haar kind onbedoeld haar ’bewijsstuk’ voor vervolging zal worden bij terugkeer.
PJD: "Vulgaire ElGrandeToto moet gestopt worden"
Spaanse grootmacht heeft oogje op Hakim Ziyech
Historisch erfgoed Tanger verdwijnt door nieuwbouw
Deze Marokkaanse stad biedt nog steeds betaalbaar vastgoed
Brommers trotseren dood op Marokkaanse snelwegen
Orange onder vuur in Marokko
VS eist toegang tot Instagram Marokkaanse studenten
Algerijnse boycot Afrika Cup in Marokko: "vergiftigde broodjes" en "aids-injecties"
Horrorzaak: ouders wilden zoon in Marokko offeren
Arrestatie om dragen Marokkaanse fez in Turkije
Nieuwe klap voor Algerije in Sahara-kwestie
Nederlandse klopjacht op clan Taghi gaat onvermoeibaar door
Zwitserland waarschuwt voor reizen naar Marokko
Arrestatie voor "narco-moord" op Nordine in België