Zoeken

Europese Hof staat hoofddoekverbod op werkvloer toe

16 juli 2021 - 10:00 - Wereld

©

Volgens het Europese Hof van Justitie is het hoofddoekverbod op de werkvloer niet discriminerend. Het kan juist sociale conflicten verhinderen, aldus het Hof.

Het Europese Hof van Justitie keurt het verbod op het dragen van een hoofddoek op de werkplek goed. Het verbod is niet discriminerend en kan zelfs sociale conflicten voorkomen, zo oordeelde het Hof van Justitie van de Europese Unie op donderdag 15 juli 2021. "Het verbod op het dragen van elke zichtbare uiting van politieke, filosofische of religieuze overtuiging, kan gerechtvaardigd zijn als een werkgever tegenover zijn klanten neutraliteit wenst uit te stralen of sociale conflicten wil vermijden", oordeelde het hof.

Lees ook: België: Kaoutar roept 9 juni uit tot Hijabi Day uit protest

De zaak is voor het Hof gebracht door twee in Duitsland wonende moslima’s. Één van hen is werkzaam in een apotheek, de andere is kinderverzorgster, schrijft Le Point. Het Europese Hof vindt dat het verbod op het dragen van een zichtbaar religieus symbool niet discriminerend is, voor alle godsdiensten moet gelden en een manier kan zijn om conflicten binnen een onderneming te voorkomen.

De werkgever moet wel kunnen aantonen dat een niet-neutraal imago de ondernemersvrijheid beperkt. Ook moet er rekening gehouden worden met het feit dat de wettelijke bescherming van religieuze vrijheden per lidstaat kan verschillen. Nationale rechters mogen dat laten meewegen in hun oordeel.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team