Zoeken

Nederland wil Marokkaanse Ilyass uit Oekraïne land uitzetten

10 februari 2023 - 14:00 - Wereld

©

Nederland gaf Oekraïense vluchtelingen die niet over de Oekraïense nationaliteit beschikken een tijdelijke bescherming na het uitbreken van de oorlog in het land. Maar voor de 4700 mensen in dit statuut loopt de bescherming op 4 maart af. Daarna moeten ze terug naar hun land van oorsprong en mogen ze ook niet meer werken in Nederland. De situatie bezorgt de betrokkenen veel onzekerheid.

De beschermingsregel betreft mensen die legaal in Oekraïne verbleven en daar bijvoorbeeld werkten of studeerden toen de oorlog uitbrak. De 24-jarige Ilyass Sahin is één van hen. De jongeman ging in 2016 vanuit Marokko naar Oekraïne voor een studie farmacologie en bouwde samen met zes Marokkaanse vrienden een nieuw leven op in de stad Charkov. Hij heeft daar ook een bedrijfje opgericht voor de begeleiding van Marokkaanse studenten.

Lees ook: Marokkaan komt om bij bombardement in Oekraïne

Toen Rusland Oekraïne binnenviel moet Ilyass hals over kop zijn nieuwe thuisland ontvluchten. Hij woont nu op een boot van de gemeentelijke opvang in Amsterdam en heeft inmiddels het laatste tentamen van zijn studie behaald. IIyass is ook als coördinator tewerkgesteld bij De Regenboog Groep, een organisatie voor de opvang wan vluchtelingen. Naast het administratieve werk zorgt hij ook voor een goede sfeer in de opvang. "Alle mensen die hier zitten, willen hier niet zijn", legt de coördinator uit. "Ze zijn hier uit nood en laten de moed wel eens zakken", zegt Ilyass aan Een Vandaag.

Ilyass ziet ook dat veel vluchtelingen, die net zoals hijzelf geen Oekraïense nationaliteit hebben, onzeker en depressief worden van het nieuws dat de gemeentelijke opvang na 4 maart ophoudt. "We hoorden vrij plotseling dat ons recht op opvang en om te mogen werken niet verlengd wordt. Na 4 maart ben ik illegaal", zegt de jongeman. Volgens hem is dat niet fair. "Zij zijn een deel van de Oekraïense gemeenschap, ze wonen daar vaak al heel lang." Hij vindt het jammer dat hij ook niet meer mag werken. Hij wil het liefst terug naar Oekraïne van zodra het veilig is, maar moet er ondertussen het beste zien van te maken.

Lees ook: Marokkaanse studenten uit Kiev mogen Nederlandse Oekraïne-opvang niet meer in

De jongeman hoopt dat Nederland mensen in zijn statuut na 4 maart zal blijven opvangen. "Ik werk hier en wil hier graag bijdragen tot het mogelijk is om weer terug te gaan Charkov", zegt hij. Hij wil niet terugkeren naar Marokko omdat hij Oekraïne nu als zijn thuisland beschouwt. In Marokko zou hij helemaal opnieuw moeten beginnen. "Ik had niet gepland om de komende 10 jaar terug te gaan naar Marokko. En ik wil dat ook echt liever niet."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team