Zoeken

Amerikaanse marinebasis Rota op 100 km van Marokko uitgebreid

2 juli 2022 - 16:20 - Wereld

©

De Amerikaanse president Joe Biden en de Spaanse premier Pedro Sánchez zijn dinsdag overeengekomen de Amerikaanse aanwezigheid op de marinebasis Rota in Cádiz, van vier op zes schepen te brengen om sneller te kunnen ingrijpen in Afrika en Marokko.

Tijdens de NAVO-top in Madrid heeft Joe Biden te kennen gegeven dat hij de militaire aanwezigheid van de Verenigde Staten in Europa wil verhogen, als antwoord op de Russische invasie in Oekraïne. De uitbreiding van het aantal Amerikaanse schepen op de marinebasis Rota past in dat Amerikaanse geostrategisch plan. Deze basis, gelegen op 100 km van Marokko, vormt immers de verbinding tussen Amerika, Europa en Afrika aan de ene kant en de poort tussen de Atlantische Oceaan en de Zee van Alboran aan de andere kant.

Lees ook: Spanje ontkent verplaatsing Amerikaanse militaire basis naar Marokko

Amerikaanse schepen hebben de mogelijkheid om in Europese en Afrikaanse wateren en van Kaap de Goede Hoop tot de poolcirkel te varen. De militaire samenwerking tussen de Verenigde Staten en Spanje op Rota bestaat al sinds 1953, maar pas in december 1988 ondertekenden de twee landen een defensie-overeenkomst. De eerste vier Amerikaanse schepen (USS Carney, USS Donald Cook, USS Porter en USS Ross) werden op de basis Rota gestationeerd als onderdeel van het raketafweersysteem dat de NAVO op haar top in Lissabon in november 2010 wilde ontwikkelen.

Lees ook: Rota riskeert financiële chaos omwille van transfer Amerikaanse militaire basis naar Marokko

De basis Rota is ruim 2400 hectare groot en heeft drie kades met een lengte van 2400 meter. Er is ook een militair vliegveld met een start- en landingsbaan van 3700 meter. De komst van de twee nieuwe Amerikaanse schepen op deze basis is een "kans" voor de gemeente, zei José Javier Ruiz Arana, de burgemeester van de stad Cádiz. De Spaanse premier Pedro Sanchez zei dat hij "bijzonder verheugd" was over de overeenkomst met de Amerikaanse president.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team