Zoeken

Nasser Bourita bekritiseert vijandigheid Algerije

5 november 2022 - 11:00 - Marokko

©

De minister van Buitenlandse Zaken, Samenwerking met Afrika en Marokkanen in het buitenland, Nasser Bourita, heeft kritiek geuit op de houding van Algerije ten aanzien van de normalisatie van de betrekkingen tussen Marokko en Israël.

In de marge van de top van de Arabische Liga die op 1 en 2 november in Algiers werd gehouden, vertelde de minister in een interview aan Independent Arabia dat de vijandigheid van Algerije niets te maken heeft met de Marokkaans-Israëlische betrekkingen. "De houding van Algerije tegenover het Koninkrijk heeft geen invloed op onze betrekkingen met Israël", zei hij. Volgens Bourita is dit slechts een alibi. Om geloofwaardig te zijn "had Algiers op dezelfde manier moeten handelen als Bahrein, Jordanië, de Verenigde Arabische Emiraten of zelfs Egypte, die oudere betrekkingen met de Joodse staat onderhouden," voegde hij daaraan toe.

Lees ook: Algerije reageert op afwezigheid Koning Mohammed VI op Arabische top

"Dit standpunt kan niet worden verklaard door de bilaterale betrekkingen met Israël. Vooral omdat de Palestijnse staat zijn ambassadeur in Marokko heeft gehandhaafd en geen standpunt heeft ingenomen. Zou Algerije sympathieker staan tegenover de Palestijnse zaak dan de Palestijnen zelf?", vervolgde de bewindsman.

Lees ook: Koning Mohammed VI nodigt Algerijnse president uit in Marokko

Nasser Bourita wees er ook op dat de grenzen tussen Marokko en Algerije sinds 1994, meer dan 27 jaar geleden, gesloten zijn.

Bladna.nl