Zoeken

Koning Mohammed VI sinds 2018 in gesprek met Israël (video)

26 december 2020 - 21:00 - Marokko

©

Nasser Bourita, minister van Buitenlandse Zaken, verklaarde dat Marokko al twee jaar gesprekken voerde met Israël. Hij zei dit in reactie tot bepaalde aantijgingen die doen vermoeden dat de herstart van de betrekkingen opgelegd werd door de erkenning van het Marokkaanse karakter van de Sahara.

"Heb ik [de premier] Benjamin Netanyahu in 2018 ontmoet? Als Israël het bevestigt, ontkennen we het niet", zei de Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken in een interview met i24News.

Volgens minister Bourita, die wordt beschouwd als één van de architecten van de normalisatie van de betrekkingen, is de vooruitziende blik van Koning Mohammed VI de belangrijkste oorzaak van de historische hervatting van de banden met Tel Aviv.

Volgens hem sprak Mohammed VI met de Amerikaanse president Donald Trump, vooraleer hij in mei 2018 een delegatie stuurde naar de Verenigde Staten, voor een ontmoeting met de Amerikanen en de Israëli’s. "Het belangrijkste kenmerk van de Marokkaanse diplomatie is dat we met volledige discretie werken", zei Nasser Bourita. Hij verzekerde ook dat "de verdediging van de Palestijnse zaak niet onverenigbaar is met normale betrekkingen met Israël".

Op woensdag 23 december werd de hervatting van de betrekkingen tussen de twee landen geformaliseerd, in aanwezigheid van Koning Mohammed VI, Israëls nationale veiligheidsadviseur Meir Ben-Shabbat en de Amerikaanse senior adviseur Jared Kushner.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team