Zoeken

Marokkaanse minister buitenlandse zaken sluit bezoek aan Israël niet uit

16 december 2020 - 09:40 - Marokko

©

Nasser Bourita, Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken, zei tijdens een interventie op de Israëlische zender Kan, dat het opnieuw opstarten van de betrekkingen tussen Marokko en Israël een soevereine beslissing is. Ook sluit hij een toekomstig bezoek aan Israël niet uit.

Het hoofd van de Marokkaanse diplomatie betoogde dat het nieuwe besluit ingegeven is door de betrekkingen tussen Marokko en Joden in het algemeen, maar ook blijkt uit de betrekkingen van Koning Mohammed VI en Israëli’s van Marokkaanse afkomst en tussen het koninkrijk en Israël in het bijzonder. De vier punten die in het koninklijk communiqué staan zullen allemaal worden verwezenlijkt, inclusief de opening van een directe vliegverbinding tussen de twee landen en de heropening van diplomatieke kantoren. "Marokko doet wat het zegt," aldus de bewindsman.

Ook sloot minister Bourita een toekomstig bezoek aan Israël niet uit. "Alles is mogelijk en als dat het geval is, kom ik bij je langs in de studio", beloofde de minister aan de verslaggevers van Kan.

Het hoofd van de diplomatie sprak ook geruststellende woorden met betrekking tot mogelijke reacties en uitspraken van Marokkaanse burgers. Volgens hem zijn die altijd "zeer positief" geweest. Als we hem mogen geloven, onderschrijven alle vitale krachten de resultaten van de gesprekken tussen de Koning en de Amerikaanse president Donald Trump.

"Wanneer Koning Mohammed VI zegt dat we voor een tweestatenoplossing zijn, dan betekent dat ook dat we de staat Israël altijd al hebben erkend. Maar nooit ten koste van de Palestijnse zaak, noch ten koste van de vrede. De nieuwe situatie zal ook bijdragen tot vrede en stabiliteit in het Midden-Oosten. We hopen ook dat het een stap is richting de tweestatenoplossing", benadrukte de minister.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team