Zoeken

Narco-zeilboten, nieuw snufje van Marokkaanse hasjsmokkelaars

18 januari 2022 - 16:20 - Wereld

©

Marokkaanse hasjsmokkelaars in Campo de Gibraltar zijn voortdurend op zoek naar nieuwe strategieën om te ontsnappen aan de aanhoudende controle van de politie, die een meedogenloze strijd voert tegen de georganiseerde misdaad aan de Andalusische kust. Ze vervoeren de drugs nu steeds vaker per boot of zeilboot.

"Het is onmogelijk om de hasjhandel in de Campo de Gibraltar, en in Andalusië in het algemeen, helemaal uit te roeien. Het is onze taak om criminele organisaties weg te houden uit ons land en ze terug te dringen tot in hun laatste verschansing," verklaren politiebronnen aan Eltaquigrafo. "Wij wonen op enkele kilometers van ’s werelds grootste hasj-producent (Marokko), daarom kiezen criminele organisaties voor Spanje als eerste bestemming, om van daaruit de drugs vervolgens naar de rest van de wereld te vervoeren".

Lees ook: Marokko-Spanje: narco-onderzeeër in beslag genomen, 52 arrestaties

Volgens dezelfde bronnen heeft de "voortdurende druk" op drugshandelaars, hen ertoe gedwongen om "nieuwe strategieën en nieuwe routes met nieuwe vervoermiddelen te ontwikkelen, om aan de controle van de drugspolitie te ontsnappen". Een reeks politie-interventies in de Campo de Gibraltar en op de Costa del Sol, hebben tot heel wat arrestaties en tot de inbeslagname van grote hoeveelheden hasj geleid, sindsdien zijn smokkelaars genoodzaakt om zich te wenden tot andere steden, zoals Sevilla of Huelva.

De nieuwste strategie van criminele netwerken bestaat erin de drugs per boot of per zeilschip te vervoeren. De Spaanse politie heeft onlangs een Bulgaarse criminele organisatie ontmanteld die 30 ton hasj op 12 zeilboten van Marokko naar Bulgarije trachtte te vervoeren. De politie constateert ook een verandering in de handelswijze van deze drugshandelaars, ze brengen steeds meer tijd op open zee door, "totdat ze er zeker van zijn dat de kust vrij is en dat ze zonder problemen kunnen aanmeren".

Lees ook: Narcodrone in beslag genomen in Fnideq, één arrestatie

De Spaanse politie meldt dat ze haar felle strijd tegen de hasjsmokkelaars in de Campo de Gibraltar, op de Costa del Sol en in de provincie Malaga, onverminderd zal voortzetten.

Bladna.nl