Zoeken

Najat Kaanache: "Voor klanten ben ik Marokkaanse, voor Marokkanen een buitenlander”

9 juni 2022 - 09:00 - Wereld

©

De Baskisch-Marokkaanse chef-kok Najat Kaanache heeft zopas de opening aangekondigd van haar eerste restaurant in Spanje. Het restaurant de Ziryab komt in Sevilla en zal in de herfst worden geopend. Ze gaat ook lesgeven in de Andalusische keuken aan de hotelschool van Sevilla.

Na de opening van haar zevende restaurant in Rabat, is Najat nu klaar voor de opening van een nieuw restaurant in Sevilla, haar eerste in Spanje. Het restaurant komt op de eerste verdieping van de Taberna del Alabardero in Sevilla. "Het zal de naam Ziryab dragen, naar de moslim-dichter, gastronoom, muzikant en zanger uit de IXᵉ eeuw, en natuurlijk de Andalusische keuken serveren," zegt ze in een interview met 7canibales.

Lees ook: Tarik Driba wil Franse gastronomie Marokkaans tintje geven

De Baskisch-Marokkaanse beschouwt zichzelf niet als een "zakenvrouw". "Ik ben een chef. Koken is mijn manier om met de wereld om te gaan. De baan van restaurantmanager is daarbij ontstaan en ik aanvaard die. En ik moet zeggen dat ik graag verschillende ruimtes creëer", legt Najat uit, die haar Marokkaanse afkomst niet verloochent. "Ik kook Marokkaans eten, maar geen tajine of couscous. Ik heb me in Marokko gevestigd omdat ik er rust vond. Ik voel me vrij. Voor mijn klanten ben ik Marokkaans, maar voor Marokkanen ben ik een buitenlander. Uiteindelijk kom ik nergens vandaan," zegt ze.

"We hebben de afgelopen jaren een moeilijke periode doorgemaakt. Veel winkels en bedrijven hebben het niet overleefd en veel anderen hebben moeten omschakelen", betreurt de chef, wijzend op de negatieve effecten van de coronacrisis. Najat vindt dat we "respect moeten hebben voor de boer, de visser, de bakker... Maar we mogen de arbeiders niet vergeten die de hele dag zwoegen voor 30 euro. Als je plezier beleeft aan het eten van een lekkere tomaat, dan is het ook belangrijk om te weten wat erachter zit...", legt ze uit.

Lees ook: Vader en zoon openen Marokkaans-Nederlands restaurant in Dordrecht

Najat werd geboren uit Marokkaanse ouders en groeide op in San Sebastian. Na een opleiding in de beste keukens ter wereld, verhuisde ze in 2016 naar de medina van Fez waar ze Nur opende, haar eerste restaurant. Het restaurant staat gerangschikt als Beste Restaurant in Afrika en Beste Marokkaanse Restaurant ter Wereld.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team