Zoeken

De eindeloze nachtmerrie van Sulayman, slachtoffer van identiteitsdiefstal

22 juni 2023 - 16:00 - Wereld

©

De 34-jarige Sulayman Amrani leeft in constante angst om gearresteerd te worden. Van mei 2022 tot nu is de jongeman al vier keer gearresteerd, hoewel hij geen enkele overtreding heeft begaan.

Sulayman vertelt dat hij in april 2021 aangifte heeft gedaan van het verlies van zijn identiteitsbewijs. Maar dat heeft niet belet dat hij in mei 2022 op de luchthaven van Zaventem werd aangehouden door de politie, toen hij met zijn vrouw, hun zoon en vrienden aan boord wilde gaan van een vlucht voor een vakantie in Istanbul. Hij werd meegenomen naar het politiebureau van Brussel-Zuid en beschuldigd van de handel in drugs. "Ik zat uren in de cel. Het was verschrikkelijk! Ik werd pas de volgende dag vrijgelaten", vertelt hij aan La Libre.

Lees ook: Tanger: celstraf voor identiteitsdiefstal overheidsagent

Sindsdien volgden meer arrestaties. "Twee maanden later werd ik opnieuw ondervraagd, dit keer op verzoek van de afdeling Zware Misdrijven van de gerechtelijke politie in Brussel. Dit keer werd ik ervan beschuldigd auto’s te hebben gehuurd voor een smokkeloperatie van een criminele organisatie. Op 27 september jongstleden werd mijn woonplaats doorzocht. De politie viel om 10 uur mijn huis binnen voor een onderzoek in verband met het Antwerpse luik van de operatie Sky. Ik werd opnieuw van mijn vrijheid beroofd", zegt Sulayman verontwaardigd. Hij heeft de politie altijd verteld dat er sprake was van een persoonsverwisseling.

"Ik ben in totaal vier keer gearresteerd! Elke ochtend verwacht ik iemand bij mij thuis! Ik kan niet meer ontspannen. Gelukkig is mijn werkgever heel begripvol, maar ik moet elke keer verlof nemen enzovoort. Het wordt ondraaglijk, zowel voor mij als voor mijn gezin", zegt de jongeman, die ook wordt vervolgd voor het niet betalen van 38.000 euro huur voor een loods die hij nooit heeft gehuurd.

Lees ook: Oplichter doet zich voor als vriend adviseur Mohammed VI

Zijn advocaat, Edouard Huysmans, heeft al het nodige gedaan om ervoor te zorgen dat de Belgische rechtbanken hem in deze vier zaken erkennen als slachtoffer van identiteitsdiefstal. "Ik heb ervoor gekozen om wat er met mij gebeurt bekend te maken, zodat de criminelen weten dat ze mijn identiteit niet langer naar believen kunnen gebruiken en zodat de politie openlijk toegang krijgt tot deze informatie, om een vijfde arrestatie te voorkomen," zegt hij.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team